Pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne
Zdjęcie - Pączki tradycyjne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pączki tradycyjne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pączki tradycyjne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pączki tradycyjne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g cukru
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka
  • 20 ml spirytusu
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • duża szczypta soli
  • sok z 1/2 cytryny
dodatkowo:
  • 1 l oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia (do smażenia)
  • dowolna konfitura (różana, malinowa)
  • cukier puder lub lukier
Przygotowanie Drożdże pokruszyć do kubka, dodać 1 łyżkę cukru, 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży, dodać 3 łyżki mąki, rozmieszać i odstawić na ok. 30 min aż zaczyn dobrze się spieni.


Do miski wsypać pozostałe składniki, na koniec dodać olej i wyrośnięty zaczyn, mieszamy całość ręcznie lub mikserem wyposażonym w hak, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne odkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 h aby podwoiło swoją objętość.


Z ciasta odrywamy kawałek wielkości łyżki, formujemy w rękach krążek, nakładamy łyżeczkę konfitury i zlepiamy u góry, odkładamy na blachę podsypaną mąką, zlepianiem do dołu, przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrastania, aż podwoją swoją objętość ok 30 min.


W szerokim rondlu podgrzewamy olej do 175°C, smażymy pączki partiami 3-4 na raz, należy pilnować temp smażenia, najlepiej za pomocą termometru kuchennego, kiedy pączki się zrumienią przekładamy na ręcznik papierowy.


Jeśli używamy lukru (1/2 szklanki cukru pudru + 3 łyżki gorącej wody) to lukrujemy jeszcze ciepłe, ale nie gorące pączki, pudrujemy dopiero po wystudzeniu.


Porady:

1. Nigdy nie używamy zaczynu który się dobrze nie spienił.

2. Dobrze usmażony pączek posiada jasną otoczkę, to oznaka że dobrze wyrósł i będzie lekki.

3. Pączki można również nadziewać po usmażeniu za pomocą rękawa cukierniczego ze specjalną tylką do nadziewania.

4. Nie dodawajmy do ciasta więcej cukru, pączki będą się palić.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów