Makaron spaghetti z małżami w białym winie riesling i natką pietruszki
Przepis opublikowany na rozkładówce magazynu „Miasto Kobiet" w numerze luty-marzec 2015 w następującym zestawie:
- krewetki w sosie pomidorowym z chili,
- makaron spaghetti z małżami w białym winie riesling i natką pietruszki,
- czekoladowe ciasto lawa z kardamonem,
- grzany miód z anyżem, goździkami i płatkami migdałów.
Składniki
(przepis na 4 porcje):
1 kg świeżych małży w muszlach
0,5 kg makaronu spaghetti
250 ml wytrawnego białego wina riesling
3 ząbki czosnku
2 cebule szalotki
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła
sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Namoczyć małże w zimnej wodzie przez około 20 minut, a następnie dokładnie umyć szczoteczką muszle, aby usunąć wszelkie znajdujące się na nich zabrudzenia. Wyrzucić wszystkie uszkodzone oraz popękane małże. Postukać wszystkie otwarte muszle i jeśli w ciągu kilku minut nie zamkną się, to również należy je wyrzucić. Gotować makaron w osolonej wodzie dokładnie tyle minut, ile podano na opakowaniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i zostawić jeszcze pod przykryciem na 2 minuty, a następnie odcedzić. W tym samym czasie obrać czosnek oraz szalotki i drobno pokroić. Rozgrzać masło i przesmażyć szalotki i czosnek przez 2 - 3 minuty, aby się zeszkliły. Dodać wino i doprowadzić do wrzenia, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć małże, przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut, potrząsając garnkiem od czasu do czasu, aż wszystkie muszle się otworzą. Odłożyć przykrywkę i podgrzewać jeszcze przez 2 minuty. Wymieszać małże w sosie z makaronem i podawać posypane posiekaną natką pietruszki.
Pobierz listę składników: