Porady kulinarne
-
Cykoria - jaką wybierać przy zakupie?
Kupując cykorię zwracajcie uwagę na jej kolor. Im bardziej jest zielona tym bardziej gorzka w smaku, innymi słowy cykorie trzeba kupować tak jasne, jak to tylko możliwe.
-
Makrela wędzona - jak poznać czy jest świeża?
Świeża makrela powinna pachnieć dymem, bez żadnej kwaśnej nuty. Warto zwrócić uwagę na kolor mięsa przy kręgosłupie – jeśli jest czerwone, to znak że ryba jest nieświeża.
-
Babka alzacka - do jakiego piekarnika wstawić ciasto?
Babkę alzacką należy wstawic do ZIMNEGO piekarnika.
-
Polędwiczki z sarny - co zrobić, aby mięso skruszało?
Surowe polędwiczki dobrze jest zostawić na noc w zsiadłym mleku, aby mięso skruszało.
-
Domowy makaron - jakie proporcje składników?
Wystarczy przyjąć prosty przelicznik: na 100 g mąki weź 1 jajko. Oczywiście jajko jajku nierówne i bywa konieczność dodania odrobiny wody czy mąki, ale zasada jest stała.
-
Domowy budyń - jakiej skrobi użyć?
Do przygotowania budyniu polecam użyć skrobi kukurydzianej (nie mąki kukurydzianej!). Wprawdzie niektóre przepisy podają w składzie skrobię ziemniaczaną, ale nadaje ona zupełnie niebudyniową, lecz kisielową, glutowatą konsystencję. Skrobia kukurydziana nadaje zaś bardziej kremowej konsystencji, identycznej jak w sklepowym budyniu. Jest przy tym równie łatwa do rozmieszania, jak skrobia ziemniaczana.
-
Chrzan tarty - co zrobić, aby nie płakać przy tarciu?
Aby nie płakać zanadto przy tarciu chrzanu warto włożyć obrane korzenie chrzanu do zamrażarki na pół godziny. Wyciągnąć zaraz przed tarciem.
-
Chrupiący dodatk do zupy krem - co podać?
Jeśli chcesz wzbogacić teksturę zupy, dodaj grzanki z pełnoziarnistego chleba lub prażone pestki dyni. Dzięki temu każda łyżka będzie jeszcze bardziej apetyczna. Możesz również użyć orzechów włoskich lub migdałów, które wspaniale komponują się z kremowymi zupami. Grzanki możesz przygotować samodzielnie, krojąc chleb na małe kostki i piekąc go w piekarniku przez kilka minut. Jeśli lubisz intensywniejszy smak, przed pieczeniem skrop je olejem Kujawskim z czosnkiem i bazylią. Alternatywnie możesz dodać pokruszoną fetę lub starty parmezan, co wzbogaci smak potrawy. Jeśli masz pod ręką sezam lub siemię lniane, możesz posypać nimi zupę tuż przed podaniem, aby dodać jej ciekawego aromatu. Warto…
-
Soczewica zielona - jak ją gotować?
Soczewicę włożyć do rondelka – do zimnej wody – i gotować na większym ogniu około 10 minut a następnie zmniejszyć ogień na mały i pod przykryciem gotować jeszcze 15-20 minut do miękkości.
-
Wieprzowina - co ułatwi jej krojenie?
Włóż wieprzowinę na kilkanaście minut do zamrażarki, pozwoli to na łatwiejsze jej pokrojenie.
-
Czekolada - jak ją rozpuścić w kąpieli wodnej?
Szklaną miskę ustawić na rondelku z gotującą wodą tak, aby nie dotykała dnem wody i mieszać cały czas do rozpuszczenia składników.
-
-
Sos pomidorowy - jak długo gotować?
Prawdziwie dobry sos pomidorowy do makaronu, musi gotować się dość długo (ok. 1 godziny), aby osiągnął odpowiednią konsystencję
-
Suflet - co zrobić, aby równo wyrósł?
Aby suflet równo wyrósł, przed włożeniem do piekarnika należy palcem oczyścić jego brzeg, lekko zanurzając palec w cieście i przeciągając nim wokół brzegu naczynia.
-
Suflet serowy - jakie sery?
Należy wybierać wyłącznie sery o intensywnym smaku, takie jak np. cheddar
-
Pieczona ciecierzyca - jakiej użyć?
Taką przekąskę próbowałam robić i z puszkowej i z samodzielnie gotowanej ciecierzycy. I według mnie puszkowa daje znacznie lepszy efekt. Ta gotowana w ogóle nie chciała robić się chrupiąca, nawet gdy była już prawie przypalona, to wciąż była gumiasta.