Pieczeń wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej

Pieczeń wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej
Zdjęcie - Pieczeń wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczeń wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczeń wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczeń wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczeń wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczeń wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczeń wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczeń wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczeń wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg wołowiny pieczeniowej
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • ¾ szklanki oleju Kujawski z bazylią i czosnkiem
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • kilka ziaren jałowca i liści laurowych
  • bawełniany sznurek
Przygotowanie Mięso obwiązuję bawełnianym sznurkiem. W moździerzu rozcieram czosnek, zioła i przyprawy z dodatkiem trzech łyżek oleju Kujawskiego z bazylią i czosnkiem. Marynatą dokładnie nacieram mięso, które następnie przekładam do szklanego naczynia. Do naczynia dolewam mieszankę wina i oleju Kujawskiego. Tak przygotowane mięso umieszczam w chłodnym miejscu na 48 godz. i obracam co kilka godzin.


Zamarynowaną wołowinę z każdej strony obsmażam na oleju Kujawskim, po czym przekładam do rękawa pieczeniowego. Mięso piekę przez 80 min. w temperaturze 180°C, do miękkości. Gotową wołowinę odstawiam na 10 min., aby odpoczęła, następnie kroję na porcje i podaję.


Porada:

Jeżeli na 10 min. przed końcem pieczenia posmarujemy pieczeń konfiturą lub miodem, będzie miała chrupiącą, apetyczną skórkę.



Przepis pochodzi z www.napiecyku.pl

Kategorie przepisów