Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Szpinak zmiksowany z łyżeczką tahini, która nadaje sezamowego posmaku, ogórkiem, bananem, kwaśnym kiwi i pomarańczą. Zielone koktajle z owocami to zdrowy i smaczny sposób na przemycenie witamin.
Jogurt naturalny w połączeniu z koperkiem, szczypiorkiem i chrupiącą rzodkiewką to dip idealny, nowalijkowy. Słodkie, pieczone frytki z batata maczane w ziołowym, chrupiącym dipie to zdrowa i pyszna przekąska.
W tęsknocie za wiosną i nowalijkami stworzyłam pyszne kaszotto. Kasza jęczmienna, pomidory, ser camembert i chrupiące, pieczone rzodkiewki. Lekkie i sycące danie do pracy. Doprawione oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Ciasto na te pierniczki nie potrzebuje jaj, ani śmietany. Wystarczy miód, smalec i rum. Oczywiście nie może zabraknąć aromatycznych, korzennych przypraw, mielonych orzechów i mąki. Aby ciasteczka delikatnie wyrosły dodajemy proszek do pieczenia. Takie pierniczki posmakują każdemu łasuchowi i nie muszą być pieczone kilka tygodni przed Świętami.
Przy pomocy moździerza i młynka do kawy udało mi się zmielić przyprawy. W jej skład wchodzi anyż, goździki, ziele angielskie, cynamon, gałka muszkatałowa, imbir i kardamon. Po zmieleniu w całej kuchni unosił się zapach tych korzennych przypraw. A pierniczki z jej dodatkiem są pyszne i pięknie pachną.
W sobotnie popołudnie naszła mnie ochota na słoną przekąskę. Postanowiłam upiec szybkie i proste muffinki w nieco innej wersji. W tym wypieku najlepsze jest to, że wszystkie składniki zazwyczaj mamy w kuchni, a dodatki można wybrać według uznania i tego co akurat mamy pod ręką.
Od dziś zapomnijcie o kisielach z torebki. Wystarczy mąka ziemniaczana i woda. Oczywiście nie może zabraknąć dodatków. Dziś będą nimi miód, sok z cytryny, szczypta mielonych goździków i anyżu. Na jesienne wieczory miodowy kisiel z kwaśnym akcentem i aromatycznymi przyprawami.
Krucho-drożdżowe ciastka to smaczny i mniej tłusty zamiennik półfrancuskich paluszków. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dodatek kminku i rozmarynu nadaje im wyrazistego smaku. Koniecznie posypcie serem żółtym. Najlepiej smakują jako dodatek do zupy cebulowej.
Na dobre rozpoczęcie jesiennego poranka polecam pyszną owsiankę z malinami, winogronami i orzechami. Gotowa w zeledwie 5 min jest szybką opcją dla zabieganych osób. Płatki owsiane wystarczy zalać mlekiem roślinnym, dodać owoce i posiekane orzechy. Zagotować i gotowe.