Marynowana pierś z kaczki na zimno na sałacie

Marynowana pierś z kaczki na zimno na sałacie
Zdjęcie - Marynowana pierś z kaczki na zimno na sałacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marynowana pierś z kaczki na zimno na sałacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marynowana pierś z kaczki na zimno na sałacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g piersi z kaczki
  • 50 g rodzynek
  • 4 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • sałata roszponka
  • sól, pieprz
Przygotowanie Kaczkę myjemy, ostrym nożem nacinamy skórę w kratkę, solimy i pieprzymy. Smażymy na patelni skórą w dół, aż tłuszcz się wytopi, następnie minutę na drugiej stronie. Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do sosu na patelni dodajemy połowę miodu i połowę rodzynek, chwilę gotujemy. Sosem zalewamy piersi.


Pieczemy piersi z kaczki w temperaturze 180°C około pół godziny, następnie wyciągamy z piekarnika i dajemy odpocząć 10 min.


Jeszcze ciepłe piersi kroimy na plastry i zanurzamy w marynacie przygotowanej z miodu, oleju Kujawskiego, rodzynek, octu balsamicznego i czosnku. Kaczkę podajemy na zimno na sałacie, w towarzystwie sosu z pieczenia.


Porada:

Do smażenia dobrze jest naciąć skórę kaczki ostrym nożem. Wbijamy końcówkę noża na głębokość około milimetra i tniemy skórkę na ukos w jedną i drugą stronę, aż powstanie kratka.



Przepis pochodzi z superstyler.pl/kuchnia

Kategorie przepisów