Chleb orkiszowy na piwie
Orkiszowy chleb na piwie, tym razem drożdżowy, chyba najlepszy ze wszystkich drożdżowych jakie upiekłam. W pierwszym dniu po upieczeniu zachwycający, pyszny, z niesamowicie chrupiącą skórką. Trudno mu się oprzeć. Pieczenie chlebka to sama przyjemność. Bardzo prosty do przygotowania, ciasto mieszałam przy pomocy ręcznego robota, no i ten cudny zapach wydobywający się z piekarnika.
Składniki na 1 bochenek:
2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
1/2 szklanki otrąb żytnich
2 łyżeczki suchych drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
400 ml piwa ciemnego
3 łyżki oleju
tłuszcz i mąka do formy
siemię lniane do posypania
Wykonanie:
- wymieszać mąkę, otręby, drożdże i sól. Osobno wymieszać piwo z olejem, ewentualnie podgrzać, powinno być wyczuwalnie ciepłe, ale nie gorące
- płyn wlać do miski z mąką, wymieszać i wyrobić przez 10 minut. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia
- zagnieść ponownie i przełożyć do foremki, natłuszczonej i wysypanej mąką. Zostawić do ponownego wyrośnięcia
- wyrośnięty chlebek posmarować z wierzchu wodą, posypać siemieniem lnianym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200`C na 45 minut
- studzić na kratce SMACZNEGO !
źródło: "Moje gotowanie" 2/2015