Chleb orkiszowy na piwie

Chleb orkiszowy na piwie
Zdjęcie - Chleb orkiszowy na piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Orkiszowy chleb na piwie, tym razem drożdżowy, chyba najlepszy ze wszystkich drożdżowych jakie upiekłam. W pierwszym dniu po upieczeniu zachwycający, pyszny, z niesamowicie chrupiącą skórką. Trudno mu się oprzeć. Pieczenie chlebka to sama przyjemność. Bardzo prosty do przygotowania, ciasto mieszałam przy pomocy ręcznego robota, no i ten cudny zapach wydobywający się z piekarnika.

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 1 bochenek:

2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
1/2 szklanki otrąb żytnich
2 łyżeczki suchych drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
400 ml piwa ciemnego
3 łyżki oleju
tłuszcz i mąka do formy
siemię lniane do posypania

Wykonanie:
  • wymieszać mąkę, otręby, drożdże i sól. Osobno wymieszać piwo z olejem, ewentualnie podgrzać, powinno być wyczuwalnie ciepłe, ale nie gorące
  • płyn wlać do miski z mąką, wymieszać i wyrobić przez 10 minut. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia
  • zagnieść ponownie i przełożyć do foremki, natłuszczonej i wysypanej mąką. Zostawić do ponownego wyrośnięcia
  • wyrośnięty chlebek posmarować z wierzchu wodą, posypać siemieniem lnianym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200`C na 45 minut
  • studzić na kratce
  • SMACZNEGO !
Uwagi: Jak najlepiej sprawdzić, czy ciasto dobrze wyrosło? Powinno przede wszystkim podwoić objętość. Jeśli nie potrafimy tego ocenić na "oko", trzeba wbić w ciasto kciuk - jeśli dołek pozostanie, można piec, jeśli się zapełni - trzeba jeszcze poczekać.

źródło: "Moje gotowanie" 2/2015
Zdjęcie - Chleb orkiszowy na piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów