Roladki w cieście filo z mięsem mielonym i dipem miętowym
Chrupiące roladki kryją w sobie pełne smaku nadzienie. Ciasto filo (phyllo) w języku greckim oznacza “liść”. Przypomina ciasto francuskie, ale jest zdecydowanie cieńsze i po upieczeniu rozdziela się na listki. Świetnie nadaje się do zapiekania z warzywami, mięsem lub serem.
Przepis znajdzie się w e-booku serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik).
Lista składników:
6 płatów ciasta filo
500 g mielonego mięsa wieprzowego
250 g świeżego szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki rodzynek
1 łyżka orzeszków piniowych
3 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
6 łyżek masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
300 g jogurtu naturalnego
sok z 1 cytryny
3 gałązki mięty
Opis wykonania:Na 1 łyżce oleju z ziołami podsmażamy ½ drobno posiekanej cebuli. Dodajemy szpinak i dusimy razem, aż ze szpinaku wyparuje cały płyn. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pozostałą posiekaną cebulę i czosnek, rodzynki, orzeszki piniowe i migdały. Wszystko razem smażymy, a następnie mieszamy ze szpinakiem. Roztapiamy masło, smarujemy nim każdy płat ciasta i składamy na pół. Na każdym podwójnym płacie ciasta układamy farsz. Brzegi ciasta zawijamy i rolujemy. Roladki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy masłem i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.Dip do roladek: Jogurt doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekane listki mięty.