Porady kulinarne
-
Kurki - jak je wyczyścić?
Zasypałam je solą i polałam wrzątkiem - piach i inne zanieczyszczenia opadły na dno
-
Przecier pomidorowy - jakie dodatki?
- Najlepiej nie dawać żadnych dodatków oprócz soli i cukru, gdyż wtedy nasze przeciery będą mogły być wykorzystane do różnych potraw
-
Przecier pomidorowy - jakie pomidory wybierać?
- pomidory muszą być dojrzałe, ale jędrne, całkowicie zdrowe, bez plam i uszkodzeń
- najlepsze są pomidory polne (nie szklarniowe), najlepiej odmiany Lima
- jasne i zielone części pomidora usuwamy przez poddaniem pomidorów obróbce termicznej
-
Ogórki kiszone - co zrobić z ogórkami przed włożeniem do słoika?
Należy je wyszorować szczoteczką i zanurzyć w zimnej wodzie na godzinę. Dzięki temu zabiegowi będą jędrniejsze.
-
Kratka na cieście - jak ją zrobić?
Rozwałkowuję ciasto na stolnicy posypanej mąką i wykrawam radełkiem lub nożem długie paski. Następnie dekoruję nimi ciasto.
-
-
Makaroniki - jakie są najważniejsze zasady ich przygotowania?
Białka - najważniejsza sprawa: nie mogą być świeże. należy trzymać w temperaturze pokojowej 1-3 dni, lub przez 5 dni w lodówce. zapewni to podczas pieczenia ładne unoszenie się ciasta i nie rozlewanie na boki.
Nadzienie - ma być gładkie, nie brudzące palców w trakcie jedzenia, czyli niezbyt płynne, ale ma się łatwo rozprowadzać. ma być go w makaronikach tyle samo na wysokość ile mają ciasteczka (u mnie trochę za mało go było).
Konsystencja surowego ciasta - po wymieszaniu wszystkich składników masa powinna spływać szeroką wstążką. po nałożeniu porcji na papier powinna bardzo powoli się rozlewać, nie pozostawiając żadnych wierzchołków. jeśli zostają wystarczy jeszcze kilkakrotnie…
-
-
Jak zaparzyć zieloną herbatę?
Do sporządzenia filiżanki napoju, wystarczy jedna łyżeczka herbaty. Zieloną herbatę zalewamy wodą o temp. 80- 90 stopni i parzymy ok. 3 min. Smakosze zielonej herbaty, pierwszy napar wylewają i delektują się aromatem drugiego naparu, który w pełni wydobywa z liści cenne składniki.
-
Zupa fasolowa - jak ja zagęścić?
Aby zagęścić zupę zmiksuj jedną lub dwie chochle zupy i przełóż z powrotem do garnka.
-
Jak gotować komosę ryżową?
Komosę przed ugotowaniem należy dokładnie spłukać ciepłą wodą, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Wkładamy ją do zimnej wody, której powinno być dwa razy więcej niż nasion komosy. Gotujemy ją do czasu aż stanie się szklista. Wyłączamy gaz i pozostawiamy jeszcze przez 10 minut we wodzie by napęczniała.
-
Sos beszamelowy - jakie modyfikacje?
Sos chrzanowy - do sosu beszamelowego dodaj łyżke chrzanu. Świetny do gotowanych mies.
Sos curry - do sosu dodac łyżke wiórkow kokosowych, łyżke curry i łyżke musu jabłkowego. Rozrzedzić słodką śmietanką. Pasuje do kurczaka,ryb i ryżu.
Sos musztardowy - do sosu podstawowego dodac 1 łyżke musztardy. Podprawić masłem. Podawac do ryb i jajek na twardo i w koszulkach
Sos mornay - do sosu beszamelowego dodac czubata łyżkę tartego, ostrego sera. Znakomity do zapiekanek i warzyw z wody -
Gazpacho - cz czym podawać?
Podajemy z pokrojonym w kosteczkę ogórkiem, serkiem kozim (nada się również twardy ser feta), świeżymi ziołami (dałam oregano), z ulubionym pieczywem.
-
Gofry - jaka powinna być struktura ciasta?
Niezależnie jakiej mąki użyjesz ciasto powinno być dość gęste, wtedy gofry sa najbardziej chrupiące.
-
Placuszki z cukinii - co zrobić, aby były zwarte i chrupiące?
Sekretem, by po usmażeniu pozostały zwarte i chrupiące jest dokładne (nawet kilkukrotne) odciśnięcie potartych już warzyw z nadmiaru płynu, najlepiej zrobić to po prostu dłońmi, mocno ściskając cukinię.
-
Steki - jaka temperatura mięsa przed smażeniem?
Ważne, aby mięso wyciągnąć z lodówki odpowiednio wcześniej, w momencie smażenia powinno mieć temperaturę pokojową.