Barszcz czerwony, czysty na wędzonce

Barszcz czerwony, czysty na wędzonce
Zdjęcie - Barszcz czerwony, czysty na wędzonce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Barszcz czerwony czysty przygotowany na wędzonce ma uniwersalne zastosowanie. To idealna zupa na każdą porę dnia, na gorący lunch, obiad lub kolację. Zupę można podawać z rozmaitymi dodatkami. To świetny dodatek do pieczonych pierogów, krokietów lub pasztecików.
Sekretem smaku dobrego barszczu jest nie ilość buraków, ale ich rozdrobnienie i pozostawienie na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, by wszystko co najlepsze przeszło do wywaru.
Najsmaczniejszy barszcz to oczywiście ten zakwaszony zakwasem z buraków. Wiem, ze zakwas robicie, to najczęściej czytany post na blogu. Czas zatem wykorzystać przygotowany zakwas!
Barszcz jest esencjonalny, aromatyczny, pyszny.
Zapraszam do tradycyjnego gotowania!

Składniki:
Zdjęcie - Barszcz czerwony, czysty na wędzonce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami500 g surowego boczku wędzonego
1,2 l wody
3-4 buraki (około 500 g)
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
sól
majeranek
zakwas z buraków 1-2 szklanki
maleńka szczypta cukru lub miód

Wykonanie:
  • boczek wypłukać, zalać zimną wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować około 40 minut lub dłużej do miękkości
  • warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, cebulę przekroić w poprzek na pół i opalić na płycie. Miękki boczek usunąć z wywaru dodać warzywa i gotować około 15 minut. W międzyczasie obrać buraki i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do wywaru i gotować około 20 minut. Garnek zestawić z ognia i odstawić przynajmniej na 3 godziny lub najlepiej na całą noc
  • barszcz przecedzić, dodać zakwas z buraków. Zakwas dolewać stopniowo i kosztować. Im starszy zakwas, tym kwaśniejszy i zużyjesz go wówczas mniej. Dodać czosnek, sól do smaku i pieprz zmiażdżony w moździeżu. doprawić majerankiem i odrobiną cukru. Podgrzewać powoli, uważać by się nie zagotował, bo straci piękny kolor i klarowność
  • podawać bardzo gorący. Podałam z ruskimi pierogami z cieście francuskim z piekarnika
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Barszcz czerwony, czysty na wędzonce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów