Barszcz czerwony, czysty na wędzonce

Zdjęcie - Barszcz czerwony, czysty na wędzonce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Barszcz czerwony czysty przygotowany na wędzonce ma uniwersalne zastosowanie. To idealna zupa na każdą porę dnia, na gorący lunch, obiad lub kolację. Zupę można podawać z rozmaitymi dodatkami. To świetny dodatek do pieczonych pierogów, krokietów lub pasztecików.
Sekretem smaku dobrego barszczu jest nie ilość buraków, ale ich rozdrobnienie i pozostawienie na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, by wszystko co najlepsze przeszło do wywaru.
Najsmaczniejszy barszcz to oczywiście ten zakwaszony zakwasem z buraków. Wiem, ze zakwas robicie, to najczęściej czytany post na blogu. Czas zatem wykorzystać przygotowany zakwas!
Barszcz jest esencjonalny, aromatyczny, pyszny.
Zapraszam do tradycyjnego gotowania!

Składniki:
Zdjęcie - Barszcz czerwony, czysty na wędzonce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami500 g surowego boczku wędzonego
1,2 l wody
3-4 buraki (około 500 g)
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
sól
majeranek
zakwas z buraków 1-2 szklanki
maleńka szczypta cukru lub miód

Wykonanie:
  • boczek wypłukać, zalać zimną wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować około 40 minut lub dłużej do miękkości
  • warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, cebulę przekroić w poprzek na pół i opalić na płycie. Miękki boczek usunąć z wywaru dodać warzywa i gotować około 15 minut. W międzyczasie obrać buraki i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do wywaru i gotować około 20 minut. Garnek zestawić z ognia i odstawić przynajmniej na 3 godziny lub najlepiej na całą noc
  • barszcz przecedzić, dodać zakwas z buraków. Zakwas dolewać stopniowo i kosztować. Im starszy zakwas, tym kwaśniejszy i zużyjesz go wówczas mniej. Dodać czosnek, sól do smaku i pieprz zmiażdżony w moździeżu. doprawić majerankiem i odrobiną cukru. Podgrzewać powoli, uważać by się nie zagotował, bo straci piękny kolor i klarowność
  • podawać bardzo gorący. Podałam z ruskimi pierogami z cieście francuskim z piekarnika
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Barszcz czerwony, czysty na wędzonce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Barszcz wigilijny ze świeżych buraków
1

Barszcz wigilijny ze świeżych…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu)
2

Barszcz czerwony prosty jak..…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Barszcz wigilijny ze świeżych buraków
1

Barszcz wigilijny ze świeżych…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami
4

Wigilijny barszcz czerwony na…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Krem z buraków z chrzanowymi kluseczkami

Krem z buraków z chrzanowymi k…

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

Barszcz czerwony
2

Barszcz czerwony

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Przepisy z tych kategorii

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

figmara figmara
figowe smaki

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
2

Zupa dyniowa z mleczkiem kokos…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Krem marchewkowy z kaszą jaglaną
1

Krem marchewkowy z kaszą jagla…

aronia aronia
Wiem co jem

Zupa z wędzonego czosnku

Zupa z wędzonego czosnku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pizza zupełnie inaczej
4

Pizza zupełnie inaczej

Robert_DPZ Robert_DPZ
Dom Pachnący Żywicą

Krem z batatów i porów z mlekiem kokosowym
3

Krem z batatów i porów z mleki…

A_SE A_SE
Shabbyeat