Foccacia z kaparami i pomidorkami
Chrupiące chlebki foccacia z dodatkiem kaparów i pomidorków koktajlowych. Maczane w oliwie z oliwek są pyszne jako przekąska. Smakują też do sałatki. W foccaci przed pieczeniem robi się palcem wgłębienia, aby za nadto nie wyrosła w trakcie pieczenia.
Składniki:
Do garnuszka wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać 1/3 szklanki ciepłej wody. Wymieszać łyżką do rozpuszczenia drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 min. Do garnak przesiać mąkę, przełożyć rozczyn, 6 łyżek oliwy i i wodę. Zagniatać do połączenia składników. Ciasto przełożyć na stolnicę i zagniatać energicznie ok. 5 min, aby ciasto było elastyczne i puszyste. Ciasto posmarować oliwą i przełożyć do garnka. przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 min. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, polać 3 łyżkami olwy. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Wyrośnięte ciasto delikatnie przełożyć na stolnicę i zagnieść przez 3 min. Uformować wałek i odkrawać kawałki równej wielkości. Rękę polać oliwą. Kawałki ciasta rozpłaszczyć i rozciągać ręką do uzyskania owalnego kształtu. Przełożyć na blachę do pieczenia. Palcami zrobić wgłębienia, polać oliwą i układać dodatki. Foccacię piec przez 25 min w temperaturze 190 stopni.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml wody,
- 10 łyżek oliwy z oliwek,
- 50 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 4 łyżki kaparów,
- 10 listków bazylii
Do garnuszka wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać 1/3 szklanki ciepłej wody. Wymieszać łyżką do rozpuszczenia drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 min. Do garnak przesiać mąkę, przełożyć rozczyn, 6 łyżek oliwy i i wodę. Zagniatać do połączenia składników. Ciasto przełożyć na stolnicę i zagniatać energicznie ok. 5 min, aby ciasto było elastyczne i puszyste. Ciasto posmarować oliwą i przełożyć do garnka. przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 min. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, polać 3 łyżkami olwy. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Wyrośnięte ciasto delikatnie przełożyć na stolnicę i zagnieść przez 3 min. Uformować wałek i odkrawać kawałki równej wielkości. Rękę polać oliwą. Kawałki ciasta rozpłaszczyć i rozciągać ręką do uzyskania owalnego kształtu. Przełożyć na blachę do pieczenia. Palcami zrobić wgłębienia, polać oliwą i układać dodatki. Foccacię piec przez 25 min w temperaturze 190 stopni.