Risotto z botwiną i cheddarem
Jeśli lubicie gotować sezonowo, to na pewno botwina gości na Waszych stołach. Ale czy wiecie, że botwina, to nie tylko zupa ?
Polecam Wam przepis na risotto z botwiną. Aksamitne i tak pięknie różowe. Doskonale smakuje jako samodzielne danie. Możecie je także jako dodatek do pieczonych mięs.
Różowe risotto z botwiną to mój hit !
Risotto swoją aksamitną konsystencję i wspaniały, wyrazisty smak zawdzięcza dodatkowi sera cheddar. Jeśli nie macie cheddaru, użyjcie innego twardego sera, np. parmezanu, pecorino, lub naszego polskiego sera Bursztyn.
PRZEPIS NA RISOTTO Z BOTWINĄ I CHEDDAREM
Składniki na risotto:
- 200 g ryżu do risotto
- 1 cebula
- 1 pęczek botwiny
- 100 g chorizo ( można pominąć )
- 70 g sera cheddar ( można zastąpić innym twardym serem )
- 100 ml białego wytrawnego wina
- około 500 ml wody
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- oliwa do smażenia
Przygotowanie risotto z botwiną:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę.
Chorizo dowolnie pokroić - w paski lub kostkę - podsmażyć razem z cebulą.
Botwinę umyć, osuszyć. Odciąć liście i łodygi - pokroić w kawałki długości około 2 cm. Buraczki oczyścić, ewentualnie obrać ze skórki i pokroić w półplasterki.
Botwinę z buraczkami dodać do cebuli z chorizo i smażyć 3 minuty.
Wszystkie składniki zdjąć z patelni.
Na tą samą patelnię, nie mytą, wsypać ryż. Smażyć 3-5 minut, aż ryż zrobi się szklisty.
Wlać wino - odparować.
Następnie wlewać po około 100 ml wody i gotować ryż na wolnym ogniu. Gdy płyn odparuje, uzupełnić wodę. Czynność powtarzać, aż ryż się ugotuje.
Na samym końcu dodać 1 łyżkę masła i starty ser cheddar. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego !