Wegetariański pasztet z pieczoną dynią


Wegetariańskie pasztety można przygotować na bazie kasz, strączków i warzyw. Ważne aby były dobrze doprawione, u mnie najczęściej kuminem, wędzoną papryką, kurkumą, mieszankami przypraw curry i garam masala. Ten w wersji z dynią, czerwoną soczewicą, komosą i kaszą jaglaną jest bardzo aromatyczny, lekko pikantny i przyjemnie rozgrzewający, w sam raz na jesienne śniadanie. Jem go najczęściej na kromce razowego chleba ze świeżymi lub kiszonymi warzywami. Jest pysznie i zdrowo. Spróbujcie sami!
Zdjęcie - Wegetariański pasztet z pieczoną dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
100 g suchej kaszy jaglanej
100 g suchej komosy ryżowej
100 g suchej czerwonej soczewicy
250 g upieczonej dyni lub puree z dyni
1 duża cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka mielonego kuminu
Przygotowanie: Soczewicę, kaszę jaglaną i komosę ryżową gotujemy do miękkości, według czasu podanego na opakowaniu.
Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy wszystkie przyprawy.
Wszystkie składniki (przestudzoną kaszę, komosę, soczewicę, upieczoną dynię i cebulę) miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Jeśli jest potrzeba masę doprawiamy solą i pieprzem. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia.
Zdjęcie - Wegetariański pasztet z pieczoną dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Wegetariański pasztet z pieczoną dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wegetariański pasztet z pieczoną dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Fasola Jaś z cukinią

Fasola Jaś z cukinią

figmara figmara
figowe smaki

Zupa krem z buraka z tofu w pięciu smakach

Zupa krem z buraka z tofu w pi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pasztet z dynii
1

Pasztet z dynii

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczona sałata radicchio z granatem i balsamico

Pieczona sałata radicchio z gr…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ziemniaki smażone z grzybami

Ziemniaki smażone z grzybami

Dzi Dzi
karmelowy

Pieczarki faszerowane szpinakiem

Pieczarki faszerowane szpinaki…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Domowa bulionetka warzywna - wegańska przyprawa do zup, sosów i potraw
2

Domowa bulionetka warzywna - w…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Duńskie pikle z czerwonej cebuli. I chwila na zadumanie...
1

Duńskie pikle z czerwonej cebu…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Bakłażan, ciecierzyca, mięta
1

Bakłażan, ciecierzyca, mięta

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Czerwona kapusta pekińska ze skwarkami tofu
1

Czerwona kapusta pekińska ze s…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Talarki ziemniaczane - smażone
2

Talarki ziemniaczane - smażone

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczona dynia z pomidorkami koktajlowymi
1

Pieczona dynia z pomidorkami k…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit