Porady kulinarne
-
Ryż smażony z warzywami - w czym smażyć?
Jeśli nie masz woka używaj największej z możliwych patelni, żeby składniki nie miały ścisku
-
Zupa Tom Yum - w jakiej temperaturze jest najsmaczniejsza?
Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku.
-
-
-
Jak piec żurawinę?
Żurawinę należy piec na szerokiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wtedy żurawina szybko się upiecze, a sos zgęstnieje, papier natomiast zabezpieczy blaszkę przed silnym zabrudzeniem.
-
Jarmuż - co zrobić, aby po gotowaniu zachował zielony kolor?
Żeby jarmuż po ugotowaniu zachował ładny, zielony kolor, należy natychmiast zanurzyć go w lodowatej wodzie. Zatrzymujemy wtedy proces gotowania i warzywo nie straci koloru.
-
W czym przygotować sos?
Do przygotowania sosu najlepiej użyć niewielkiego słoiczka. Należy umieścić w nim wszystkie składniki, zakręcić i wstrząsnąć do całkowitego połączenia.
-
Bułki na zakwasie - co zrobic aby nie wyszły twarde i zbite ?
Warto przed przygotowywaniem ciasta namoczyć płatki owsiane/jaglane i siemię lniane wrzącą wodą, to sprawi, że nasze ciasto będzie delikatniejsze. Dodatkowo warto do ciasta dodać także jajko. Dzięki temu nasze bułki będą wypełnione zdrowiem, a przy tym będą miały chrupiącą skórkę i delikatny miąższ.
-
Skorzonera - jak ja obierać ?
Koniecznie trzeba robić to w rękawiczkach, ponieważ skorzonera wydziela lepiący sok mleczny podobny do mniszka lekarskiego.
-
Jakiej patelni użyć do pieczenia ciasta?
Używamy patelni, którą można wstawić do piekarnika (najlepsza będzie żeliwna, dobrze się nagrzewa i skróca tym samym czas wypieku placka).
-
Ciasto drożdżowe - gdzie może wyrastać ?
Wyłączony, zamknięty piekarnik jest idealnym miejscem na wyrastanie ciasta drożdżowego
-
Żelatyna - jak ją rozpuścić?
Żelatynę zalewamy gorącą wodą i intensywnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, nawet 5 minut - jeżeli po tym czasie nie chce się całkowicie rozpuścić można dolać jeszcze max. 20 ml gorącej wody i mieszać aż się rozpuści
-
Co zrobić, aby sos pomidorowy nie pryskał po całej kuchni?
Do gotowania używam bardzo wysokiego garnka, dzięki temu sos gęstniejąc nie pryska na całą kuchnię.
-
-
Papryka czerwona - kiedy dodać ją do smażenia?
Dodając czerwoną paprykę w proszku - dużej ilości - należy zawsze zestawić patelnię z ognia. Papryka posiada cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, następnie przypala się i nabiera gorzkiego smaku.
-
Jak mieszać ciasto na biszkopt?
Mieszamy bardzo delikatnie! Biszkopt rośnie tylko dzięki ubitym jajkom, jeśli zniszczymy wprowadzone do masy jajecznej podczas ubijania pęcherzyki powietrza - ciasto nie wyrośnie.