Porady kulinarne
-
Botwnika - co zrobić, aby zupa miała piękny kolor?
Botwinkę zakwasiłam zakwasem z buraków, dlatego botwinka zyskała niebywały kolorek i jest bogatsza w smaku.
-
Jak uzyskać idealną chrupkość fasolki szparagowej?
Każdy zna ten moment, gdy fasolka szparagowa po ugotowaniu staje się miękka i traci kolor. Jeśli chcesz, żeby była jędrna i zachowała piękną zieleń, po ugotowaniu szybko przelej ją zimną wodą. Ten prosty trik, nazywany hartowaniem zatrzyma proces gotowania i sprawi, że fasolka będzie miała idealną konsystencję.
Najlepiej użyć w tym celu bardzo zimnej wody, a nawet wody z lodem – to jeszcze skuteczniej zatrzyma proces gotowania. Jeśli gotujesz większą ilość fasolki, warto podzielić ją na mniejsze partie i schładzać stopniowo, aby wszystkie strączki były jednakowo chrupiące. Warto też pamiętać, że fasolka szparagowa nie lubi długiego gotowania – wystarczy jej… -
Wafle kajmakowe - co zrobić, aby szybciej zmiękły?
Można przyspieszyć ten proces owijając przełożonego wafla wilgotną bawełnianą ściereczką.
-
Burgery - jakiego mięsa użyć?
Na burgery najlepsze będą mocno używane, dobrze ukrwione i lekko poprzerastane tłuszczem mięśnie (np antrykot, łopatka, rostbef, albo ich połączenie, czyli tzw blend).
-
-
Zaczyn drożdżowy - jaką powinien mieć konsystencję?
Idealny zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany i po około 15 minutach powinien podwoić swoją objętość.
-
Bagietka - co zrobić, aby miała chrupiącą i rumianą skórkę?
Z wierzchu bagietkę proponuję spryskać przed i w trakcie pieczenia wodą, dzięki temu będzie miała chrupiącą i rumianą skórkę.
-
Czym zastąpić jajka w ciasteczkach?
1 jajko można zastąpić miksując łyżkę nasion chia z 1/3 szklanki wody
-
Kiszone cytryny - co zrobić, aby pozbyć się goryczki?
Pozbędziecie się goryczki usuwając pestki przed kiszeniem.
-
Szakszuka - jak uzyskać idealnie ścięte jajka?
Sekret dobrze przyrządzonej szakszuki tkwi w jajkach. Aby białka dobrze się ścięły, ale żółtka pozostały lekko płynne, przykryj patelnię i gotuj na małej mocy przez 3–4 minuty. Jeśli wolisz bardziej ścięte żółtka, przedłuż gotowanie o minutę lub dwie, ale uważaj, aby ich nie przesuszyć. Ważne jest, aby nie mieszać jajek po wbiciu – muszą delikatnie ściąć się w sosie. Jeśli nie masz pokrywki do patelni, możesz przykryć ją arkuszem folii aluminiowej, aby para pomogła w równomiernym ścinaniu białek.
Jeśli chcesz mieć większą kontrolę nad poziomem ścięcia jajek, możesz wbijać je jedno po drugim do małej miseczki, a następnie delikatnie wlewać… -
-
Gulasz - czym wzbogadzić jego smak?
Każdy gulasz wzbogacam smakiem ostrej musztardy, która dodatkowo fajnie zagęszcza sos.
-
Chipsy z obierek ziemniaczanych
Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą, obierz. Skórki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 minut w 200°C. W połowie czasu obróć je na drugą stronę.
-
Gofry - co dodać do ciasta, aby były chrupiące?
Dodatek skrobi kukurydzianej (opcjonalnie ziemniaczanej) nie jest klasycznym dodatkiem. Sprawia ona natomiast, że otrzymujemy idealnie chrupiące gofry. Nawet jeśli nasza gofrownica nie należy do rodziny sprzętów profesjonalnych.
-
Pulpety - co zrobić, aby były bardziej aromatyczne?
Żeby pulpeciki były bardziej aromatyczne, do mięsa dodałam i często dodaję ketchup i musztardę.
-
Jak smażyć karpia?
Moim zdaniem najlepiej smażyć karpia na maśle, bo prawdziwe masło podkreśli jego smak. Rybę smażymy powoli, ale że usmażenie jej trwa dość długo, lubię dopiec ją w piekarniku.