Truskawki z rabarbarem i ciastem jogurtowym – cobbler

Truskawki z rabarbarem i ciastem jogurtowym – cobbler

Zdjęcie - Truskawki z rabarbarem i ciastem jogurtowym – cobbler - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnie truskawki na targu, przygotujmy więc z nich coś naprawdę smacznego!

Zdjęcie - Truskawki z rabarbarem i ciastem jogurtowym – cobbler - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Truskawki z rabarbarem i ciastem jogurtowym – cobbler - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cobbler czyli owoce zapiekane pod warstwą jogurtowo- maślanego ciasta to deser, który szczególnie lubię, bo:

a) możesz przygotować go z w zasadzie dowolnych owoców (połączenie truskawek i rabarbaru sprawdza się znakomicie!)

b) nie potrzeba miksera, wszystkie składniki z grubsza mieszamy widelcem i gotowe!

c) ten deser idealnie komponuje się z gałką lodów lub sosem waniliowym. To dla mnie bardzo ważny argument ;)

Zdjęcie - Truskawki z rabarbarem i ciastem jogurtowym – cobbler - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cobbler najlepiej podawać jeszcze ciepły. Owocowy sos rozlewający się po talerzu, to jeden z najlepszych smaków lata!

Zdjęcie - Truskawki z rabarbarem i ciastem jogurtowym – cobbler - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • owoce
  • truskawki - 2 szklanki, pokrojone na ćwiartki
  • rabarbar - 3 laski
  • cukier - do smaku, ok. 3 łyżki (użyłam kokosowy)
  • mąką ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • ciasto
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • cukier - 2 łyżki
  • jogurt grecki - 1/2 szklanki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masło - 40 g (4 łyżki), zimne
  • cukier - opcjonalnie do posypania wierzchu
  • -
Przygotowanie:

Pokrojone w ćwiartki truskawki i rabarbar pokrojony na ok. 1 cm kawałki wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną, odstaw na 15 minut, by owoce lekko puściły sok. Po tym czasie przełóż je do naczynia, w którym będziesz zapiekać deser (ja użyłam żeliwnej patelni).

W misce połącz mąkę z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i jogurtem. Dodaj pokrojone w małą kostkę masło i krótko wymieszaj całość (np. widelcem). Ciasto nie powinno być gładkie, ma mieć grudki i być niejednolite.

Łyżką nałóż ciasto na wierzch owoców, w nieregularnych odstępach (jak na zdjęciu). Posyp grubym cukrem. Zapiekaj ok. 25 minut w temp. 200 oC, wierzch ciasta musi się ładnie zarumienić, a owoce puścić sok. Przed podaniem odczekaj chwilę, aby sos zebrany w naczyniu lekko zgęstniał. Podawaj na ciepło np. z lodami, sosem waniliowym lub bitą śmietanką.

Kategorie przepisów