Truskawki z rabarbarem i ciastem jogurtowym – cobbler
Ostatnie truskawki na targu, przygotujmy więc z nich coś naprawdę smacznego!
Cobbler czyli owoce zapiekane pod warstwą jogurtowo- maślanego ciasta to deser, który szczególnie lubię, bo:
a) możesz przygotować go z w zasadzie dowolnych owoców (połączenie truskawek i rabarbaru sprawdza się znakomicie!)
b) nie potrzeba miksera, wszystkie składniki z grubsza mieszamy widelcem i gotowe!
c) ten deser idealnie komponuje się z gałką lodów lub sosem waniliowym. To dla mnie bardzo ważny argument ;)
Cobbler najlepiej podawać jeszcze ciepły. Owocowy sos rozlewający się po talerzu, to jeden z najlepszych smaków lata!
Składniki:- owoce
- truskawki - 2 szklanki, pokrojone na ćwiartki
- rabarbar - 3 laski
- cukier - do smaku, ok. 3 łyżki (użyłam kokosowy)
- mąką ziemniaczana - 1 łyżeczka
- ciasto
- mąka pszenna - 1 szklanka
- cukier - 2 łyżki
- jogurt grecki - 1/2 szklanki
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- masło - 40 g (4 łyżki), zimne
- cukier - opcjonalnie do posypania wierzchu
- -
Pokrojone w ćwiartki truskawki i rabarbar pokrojony na ok. 1 cm kawałki wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną, odstaw na 15 minut, by owoce lekko puściły sok. Po tym czasie przełóż je do naczynia, w którym będziesz zapiekać deser (ja użyłam żeliwnej patelni).
W misce połącz mąkę z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i jogurtem. Dodaj pokrojone w małą kostkę masło i krótko wymieszaj całość (np. widelcem). Ciasto nie powinno być gładkie, ma mieć grudki i być niejednolite.
Łyżką nałóż ciasto na wierzch owoców, w nieregularnych odstępach (jak na zdjęciu). Posyp grubym cukrem. Zapiekaj ok. 25 minut w temp. 200 oC, wierzch ciasta musi się ładnie zarumienić, a owoce puścić sok. Przed podaniem odczekaj chwilę, aby sos zebrany w naczyniu lekko zgęstniał. Podawaj na ciepło np. z lodami, sosem waniliowym lub bitą śmietanką.