Surówka z brokuła
Brokuł należy do ścisłej grupy najzdrowszych warzyw. Gotowany brokuł traci niestety najcenniejszy składnik sulforafan, który chroni nas przed niebezpiecznymi dla naszego zdrowia mutacjami.
Nie wszyscy wiedzą, jak smaczny jest surowy brokuł i jak dobrze się komponuje z innymi warzywami. Mój brokuł podzieliłam na różyczki, te z kolei bardzo mocno rozdrobniłam w malakserze, dodałam chrupiącą czerwoną paprykę i kukurydzę z małej puszki.
Paprykę przed krojeniem, warto cieniutko obrać obieraczką do warzyw, ten zabieg sprawi, że będzie delikatniejsza. Do sosu dodałam czosnek, który sprawi, że surówka nie będzie ciężko strawna.
Zapraszam na wpis ?
Składniki
- 1 mały brokuł
- 1 czerwona papryka
- mała puszka kukurydzy
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- sól i pieprz na koniec łyżeczki
- 1/3 łyżeczki tymianku