Wakacyjny makaron z kurkami i cukinią
Bo latem to jest tak, że trzeba gotować szybko i z tego, co jest akurat pod ręką!
Sezon na kurki w pełni, cukinii w brud, pomysł na obiad rodzi się więc w zasadzie sam.
Tutaj jedna uwaga, chodzi o smażenie grzybów. Pamiętajcie, żeby po pierwsze nie moczyć kurek w wodzie- bardzo łatwą ją chłoną, potem w daniu nie mają smaku. Najlepiej czyścić je na sucho, lekko tylko wilgotną ściereczką zdejmować z nich brud. Po drugie- smażenie. Tłuszcz na patelnię i smażymy na dużym ogniu. Tyko wtedy grzyby ładnie się zarumienią i zyskają intensywny smak. Zbyt mały „ogień” powoduje, że grzyby puszczają soki i zamiast się smażyć, gotują się, tracąc przy tym masę aromatu.
Z podanych proporcji przygotujecie 3-4 porcje dania.
Składniki:- makaron spaghetti - 1 opakowanie, 500 g
- cebula - 1 szt
- kurki - 260 g
- cukinia - 2 małe sztuki
- rozmaryn - 2 gałązki
- tymianek - 2 gałązki
- śmietanka kremowka 30% - 1 szklanka
- oliwa - 3 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- -
Makaron ugotuj „al dente” w dużej ilości osolonej wody.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, usmaż na niej na złoto oczyszczone kurki (patrz uwagi w tekście). Odłóż je na miseczkę.
Na tą samą patelnie wlej resztę oliwy, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę z dodatkiem rozmaryny i tymianku. Gdy cebula będzie miękka, dodaj pokrojone na talarki cukinie. Przesmaż (cukinia powinna pozostac jędrna-nie smaż jej zbyt długo). Dodaj grzyby i wlej śmietankę. Gotuj kilka minut na dużym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku, podawaj z ciepłym makaronem, opcjonalnie posyp świeżo utartym serem jak parmezan czy grana padano.