Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Są takie potrawy, które od pierwszej łyżeczki kradną nasze serca doprowadzając do euforii kubki smakowe :D . Taki jest właśnie budyń z tapioki! Banalnie prosty, dobry na śniadanie, podwieczorek, przekąskę i deser. Przygotowujemy go na mleku roślinnym, najczęściej na gestym kokosowym z dużą porcją wanilii
Nie żałujcie sobie ziół, poza właściwościami odżywczymi poprawiają walory smakowe i pozwalają ograniczyć sól do minimum, a nawet z niej zrezygnować. Tratę można jeść na zimno i ciepło (my zdecydowanie wolimy na ciepło) z sosem czosnkowym, jogurtowym lub domowym ketchupem.
Kanelbullar, drożdżowe bułeczki z dużą porcją cynamonu, zwinięte w ślimaczki i tradycyjnie polewane syropem cukrowym. Jak dla nas cukru w nich aż nadto wiec pieczemy je bez syropu i posypujemy super food - granulowaną czekoladą lub kruszonymi ziarnami kakaowca.
Kiedy podajemy go z jajkami lub jako pastę do kanapek dodajemy awokado lub zieloną paprykę. Zanim zaczniecie modyfikować przepis zacznijcie od spróbowania wersji podstawowej, nawet jeśli nie przepadacie za kolendrą. Solidna porcja czosnku i oliwa łagodzą jej smak i zapach. Możecie też użyć pół na pół kolendry i natki pietruszki.
Pomysł na przepis "mule z mango" przywieźliśmy z Tajlandii. Prosto, szybko, aromatycznie i smakowicie. Jeśli tak jak my gustujecie w pikantnych potrawach dodajcie więcej chili.
U nas pierwszy rabarbar co roku trafia do ciasta ucieranego i do lemoniady. Tak też będzie i w tym roku ;) Sezon zaczynamy lemoniadą rabarbarową z grapefruitem i rozmarynem.
Tongbaechu-kimchi to sfermentowana kapusta pekińska, którą przygotowuje się z całych liści, najbardziej popularny rodzaj kimchi w Korei, a jest ich ponad 300, który w zależności od regionu a nawet domu, w którym jest przygotowywane także może się różnić składem. Domowe kimchi, jeden ze zdrowszych pokarmów świata, bez problemu przygotujecie samodzielnie.
Tak jak w każdym tajskim przepisie najpierw przygotowujemy wszystkie składniki a później kilka minut przygotowań i można się zajadać. W przepisie zostały użyte małe suszone krewetki, bardzo popularne w Tajlandii i używane jako przyprawa
Chlebek bananowy często pieczemy zamiast chałek i słodkich bułeczek. Świetnie smakuje do kawy lub herbaty, na śniadanie z twarożkiem lub domową konfiturą. Żeby urozmaicić wypiek możecie dodać garść dowolnych posikanych bakalii.
Zimą tęsknimy za latem, kolorami i słońcem i choć za oknem szaro, buro i zimno to nie przeszkadza żeby wprowadzić trochę optymistycznych kolorów na talerz. Dziś proponujemy bułeczki dyniowe, bez których my nie wyobrażamy sobie zimy i nie bez powodu połowę zamrażarki zajmuje u nas puree dyniowe :D
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami pekan, rodzynkami i przyprawami korzennymi. Jeśli glutem Wam nie przeszkadza możecie do przygotowania użyć mąki pszennej. Możecie też zestaw przypraw zastąpić przyprawą do piernika, dodać inne bakalie np. suszone śliwki, żurawinę itp. nie przesadzając oczywiście z ich ilością
Zaczynamy klasykiem - piernikiem dyniowym z mąka orkiszową (ciemną i jasną) i trzema garściami mieszanki studenckiej, co nie było efektem zamierzonym a raczej potrzebą chwili, która przyniosła nadzwyczaj dobry efekt końcowy.