Pieczone pałki z kurczaka nadziewane serem ricotta, orzechami i pieczarkami

Pieczone pałki z kurczaka nadziewane serem ricotta, orzechami i pieczarkami

  Zdjęcie - Pieczone pałki z kurczaka nadziewane serem ricotta, orzechami i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone pałki z kurczaka nadziewane serem ricotta, orzechami i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone pałki z kurczaka nadziewane serem ricotta, orzechami i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami     Składniki

  • 480 g pałek z kurczaka (8 sztuk)
  • 400 g papryki w 3 kolorach
  • 100 g sera ricotta, bądź śmietankowego
  • 100 g świeżych pieczarek
  • 90 ml marynaty Kujawski aromatyczne zioła - przepis tutaj 
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 cebula
  • 1 garść orzechów włoskich
  • ¼ pęczka naci pietruszki
  • sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie

Pałki z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć kości i marynować przez 2 godz. w marynacie Kujawski aromatyczne zioła.

 

Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wraz z pieczarkami usmażyć na złoty kolor na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Pod koniec smażenia dodać połamane orzechy włoskie.

 

Po wystudzeniu połączyć z serem ricotta, a następnie nadziać pałki kurczaka w miejsce kości.

 

Pałki kurczaka delikatnie nasmarować olejem i piec w temperaturze początkowej 180°C przez 8 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze przez 25 min.

 

Paprykę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, wydrążyć nasiona oraz przerosty i pokroić w cienkie, długie paski. Podsmażyć na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Następnie dodać marynatę Kujawski aromatyczne zioła, posiekaną nać pietruszki i schłodzone masło. Doprawić do smaku.

Kategorie przepisów