Pieczone pałki z kurczaka nadziewane serem ricotta, orzechami i pieczarkami
Składniki
- 480 g pałek z kurczaka (8 sztuk)
- 400 g papryki w 3 kolorach
- 100 g sera ricotta, bądź śmietankowego
- 100 g świeżych pieczarek
- 90 ml marynaty Kujawski aromatyczne zioła - przepis tutaj
- 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 cebula
- 1 garść orzechów włoskich
- ¼ pęczka naci pietruszki
- sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie
Pałki z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć kości i marynować przez 2 godz. w marynacie Kujawski aromatyczne zioła.
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wraz z pieczarkami usmażyć na złoty kolor na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Pod koniec smażenia dodać połamane orzechy włoskie.
Po wystudzeniu połączyć z serem ricotta, a następnie nadziać pałki kurczaka w miejsce kości.
Pałki kurczaka delikatnie nasmarować olejem i piec w temperaturze początkowej 180°C przez 8 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze przez 25 min.
Paprykę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, wydrążyć nasiona oraz przerosty i pokroić w cienkie, długie paski. Podsmażyć na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Następnie dodać marynatę Kujawski aromatyczne zioła, posiekaną nać pietruszki i schłodzone masło. Doprawić do smaku.