W poszukiwaniu nowych smaków zwiedzamy okolice kuchni indyjskiej. pierwszy smak to wątróbka drobiowa,(...) drugi smak to pieczarki, które, pewnie to już pisałam, nie należą do grona moich ulubionych grzybów, ale spodobał mi się zestaw przypraw w przepisie
I znów szparagi w roli głównej. Dziś omlet ze szparagami zapiekany w piekarniku. Szparagi zblanszowałam czyli zanurzyłam je na około minutę w gorącej wodzie. Zalałam je masą jajeczną z dodatkiem świeżych ziół i sera cheddar. Polecam danie na niedzielne śniadanie.
Smalczykowe paluchy, to domowa przegryzka, łatwa, szybka i przede wszystkim smaczna. Doskonale sprawdza się jako dodatek do czystych lub kremowych zup, nie wspominając o piwie. (...) Upieczone paluchy są chrupiące ,aromatyczne o ciekawym wyrazistym smaku. Zawartość ziół ogrodowych w smalczyku zwalnia nas całkowicie z dodawania jakichkolwiek przypraw.
Nigdy nie byliśmy zwolennikami świeżego rozmarynu, w tym daniu jednak, poddany obróbce cieplnej jest genialnym dopłenieniem smaku balsamico! A pieczony (nieostry) kremowy czosnek rozpływa sie w ustach. W każdym razie same o..chy i a...chy :)
Proste, zdrowe i sycące danie makaronowe z sosem pomidorowym i soczewicą. Doskonale smakuje o tej porze roku i może śmiało zastąpić mięsny posiłek zapewniając naszemu organizmowi cenne składniki odżywcze. Potrawka z soczewicy, którą nazywam soczewicowym ragu' to symbol bogactwa i szczęścia, a podaje się ją we Włoszech w noc Sylwestrową jako samodzielne danie lub z dodatkiem makaronu , a w bardziej eleganckiej formie w postaci lasagne.
Proponuję po raz kolejny moją ukochaną pastę. Wydawać by się mogło, że makaron nie jest specjalnie wykwintnym daniem, a raczej domowym obiadkiem. Ja jednak lubię serwować go na eleganckim przyjęciu, w końcu kto nie lubi kremowej pasty niech podniesie rękę! Jednak trzeba pamiętać, aby w przygotowanie dania włożyć całe serce i oczywiście użyć wyśmienitych produktów.
Popełniłam cudne danie... Lekkie, aromatyczne i niesamowicie smaczne. To połączenie pięknej, jesiennej brukselki i mleka kokosowego w towarzystwie makaronu. Wszystko razem świetnie się komponuje, a dodatek chrupiących migdałów wieńczy dzieło.
Smarujemy placek sosem pomidorowym, posypujemy małą ilością startego na grubych oczkach sera mozzarella (lub żółtym), układamy kawałki suszonych pomidorów, grubo posiekaną cebulę i kawałki sera typu lazur. ..
Dziś zapraszam na kolejny smakołyk rodem z kuchni gruzińskiej, pyszne chlebki chaczapuri, nadziewane wędzonym twarogiem. Jest to tradycyjne pieczywo gruzińskie, podawane jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do różnego rodzaju dipów, smarowideł i past chlebowych, których bogactwem zachwyca kuchnia gruzińska.
Mój pierwszy chleb! Ależ jestem dumna:) Okazało się ze pieczenie chleba jeśli się ma dobry przepis wcale nie jest trudne i teraz już wiem że jak w domu zabraknie chleba to nie ma żadnej tragedii, tylko wystarczy trochę mąki, drożdże i można cieszyć się pysznym, świeżym, domowym chlebem.