Penne razowe w ragu' z soczewicy
Proste , zdrowe i sycące danie makaronowe z sosem pomidorowym i soczewicą.
Doskonale smakuje o tej porze roku i może śmiało zastąpić mięsny posiłek zapewniając naszemu organizmowi cenne składniki odżywcze. Potrawka z soczewicy , którą nazywam soczewicowym ragu' to symbol bogactwa i szczęścia ,a podaje się ją we Włoszech w noc Sylwestrową jako samodzielne danie lub z dodatkiem makaronu , a w bardziej eleganckiej formie w postaci lasagne. Tradycją jest również łączenie potrawki z soczewicy z cotechino i puree ziemniaczanym. Ponieważ u nas nie ma takiego zwyczaju możemy przygotować sobie taką potrawkę soczewicową w dowolnym czasie z dowolnym dodatkiem,a zapewniam ,że zwolennicy makaronu i soczewicy nie będą zawiedzeni. Składniki: /4 porcje/
- 320g makaronu penne/razowy/
- 200 g soczewicy zielonej
- 1 marchew
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łodyżka selera naciowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- ok. 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- zielona pietruszka /do dekoracji
- starty parmezan /do posypania
Wykonanie:
-Soczewicę dokładnie wypłukać ,zalać zimną wodą i odstawić na ok. 2 godziny , po czym ugotować z przyprawami do miękkości ,ale tak by ziarenka zachowały swój kształt i nie rosypywały się /najlepiej al dente , u mnie ok.25 min/. -Na głęboką patelnię lub do rondelka wlać oliwę , dodać posiekaną cebulę i czosnek, lekko zeszklić. -Marchewkę i seler pokroić w drobniutką kosteczkę , połączyć z cebulą i podsmażyć razem kilka minut. -Dodać bulion warzywny i sos pomidorowy, gotować ok. 5-10 minut do wyparowania nadmiaru płynu i otrzymania właściwej konsystecji sosu. -Ugotowaną , przecedzoną soczewicę wsypać do gotującego się sosu, , delikatnie wymieszać i podgotować chwilę , doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. -Ugotowany makaron/ al dente/ przecedzić i wsypać do gorącego sosu. - Starannie wymieszać i przełożyć na talerze. -Udekorować zieleniną . -Można posypać startym parmezanem.
* do sosu można użyć soczewicę z puszki lub kartonu * gęstość sosu należy uregulować bulionem w/g uznania * doskonałym dodatkiem do gotowanego sosu jest lampka czerwonego wina