Gniazdka z brukselką w sosie kokosowym
Popełniłam cudne danie... Lekkie, aromatyczne i niesamowicie smaczne.
To połączenie pięknej, jesiennej brukselki i mleka kokosowego w towarzystwie makaronu. Wszystko razem świetnie się komponuje, a dodatek chrupiących migdałów wieńczy dzieło.
Przepis startuje w konkursie Lubelli - tutaj więcej informacji.
GNIAZDKA Z BRUKSELKĄ W SOSIE KOKOSOWYM
SKŁADNIKI:
- 40 dkg makaronu gniazda wstążki nr 50 firmy Lubella
- 70 dkg świeżej brukselki
- 1 l bulionu lub wody z łyżką masła
- 400 ml mleka kokosowego
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki migdałów
- sól do smaku
Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści i naciąć na głąbie każdej X (dzięki temu łatwiej się ugotuje). Brukselkę opłukać pod bieżącą wodą, wstawić do miski i zalać bardzo zimną wodą (można dodać kilka kostek lodu), odstawić na 5-10 minut.
Bulion (lub osoloną wodę z dodatkiem masła) zagotować, wrzucić brukselkę i gotować ją 5 minut - powinna być al dente. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na sicie. Wystudzoną pokroić na pół.
Czosnek obrać i posiekać.
Migdały zalać wrzątkiem i po kliku minutach obrać ze skórki. Posiekać lecz niezbyt drobno. Uprażyć na złoty kolor na suchej patelni.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Migdały przełożyć do miseczki, a na patelnię wlać olej, dodać posiekany czosnek, oprószyć solą i zeszklić. Dodać brukselkę i chwilę smażyć na wolnym ogniu. Wlać mleko kokosowe dusić kilka minut, aby mleko się zredukowało.
Makaron podawać z sosem, wierzch posypać uprażonymi migdałami.
Smacznego!
GNIAZDKA Z BRUKSELKĄ W SOSIE KOKOSOWYM
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: