Omlet ze szparagami
I znów szparagi w roli głównej. Dziś omlet ze szparagami zapiekany w piekarniku. Szparagi zblanszowałam czyli zanurzyłam je na około minutę w gorącej wodzie. Zalałam je masą jajeczną z dodatkiem świeżych ziół i sera cheddar. Polecam danie na niedzielne śniadanie.
Składniki: na 2-3 porcje
- 15 szt. świeżych zielonych szparagów
- 4-5 szt. jajek
- kawałek sera cheddar lub parmezanu
- świeże zioła np. bazylia, tymianek, oregano
- zielone części dymki
- 2 łyżki śmietany kremowej np.18%
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- masło do wysmarowania naczynia
- parę plasterków wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej
Przygotowałam zioła.
Ze szparagów odłamałam stwardniałe końce. Następnie je zblanszowałam. Opłukałam pod zimną wodą. Pokroiłam je na mniejsze kawałki i ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
W miseczce roztrzepałam jajka.
Dodałam do nich śmietanę, posiekane zioła i dymkę.
Starłam na tarce cheddar
i wsypałam go do jajek.
Wszystko wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem.
Masą jajeczno-ziołową zalałam szparagi.
Można już wstawić omlet do piekarnika. Ja jednak postanowiłam dodać do niego trochę wędzonego,chudego boczku.
Pokroiłam go na małe kawałeczki i podsmażyłam na patelni.
Dodałam go na wierzch masy jajecznej.
Wstawiłam omlet do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pozostał tam przez około 15-18 minut aż masa się ścięła.
Pozostało już tylko posypać go świeżym tymiankiem i życzyć smacznego!
Jeśli lubicie szparagi to polecam:
Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej z cheddarem
makaron ze szparagami parmezanem i świeżymi ziołami