Jajko rozetrzeć widelcem, dodając powoli mąkę. Doprawić lekko solą. Ciasto ma mieć konsystencję lejącą. Ciasto możemy przelewać do zupy przez lejek lub widelec. Mają powstać delikatne kluseczki.
Boże, jaka ta zupa była dobra :) Żebyście widzieli, jak wszystkim smakowała! :) Pieczona papryka, pomidory, bazylia i serek mascarpone dały razem smak, za jaki uwielbiam kuchnię włoską.
Dorzuciłam ogórki i rzodkiewki a także szczypiorek i koperek. Wymieszałam - dodałam do smaku soli i pieprzu. Przełożyłam do talerzy a na wierzchu położyłam ćwiartki jajka ugotowanego na twardo. Jak dla mnie rewelacja.
Pomidora kroimy w ćwiartki i podsmażamy na masełku. Dodajemy pokrojonego pora -mieszamy. Zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojoną w paseczki cukinie. Gotujemy ok 5 min...
Por myjemy i kroimy w plasterki podsmażamy go lekko na masełku . Podlewamy 1 litrem bulionu . Dodajemy pokrojoną w słupski marchewkę . Gotujemy ok 10 min . Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki...
Stąd dzisiejsza propozycja na pyszną, kwaśno-pikantą, rozgrzewającą zupę (a w zasadzie gulasz) wykorzystującą, przynajmniej częściowo, moje nieprzebrane zapasy;) Może wydawać się typowa, ale wcale tak nie smakuje, za sprawą cebulek, przypraw, octu balsamicznego...
Ta zupa ma lekko meksykański klimat (za sprawą dodanej fasoli), można ją pikantnie przyprawić, a nawet wzbogacić kolejnymi dodatkami: ciecierzycą, papryką czy ostrym sosem tabasco.
Gdy raz spróbuje się tej zupy, chętnie jadłoby się ją częściej i częściej. Przynajmniej ja tak mam;D Trzeba przyznać, że chili, pomidory, mleko kokosowe, masło orzechowe i szpinak to świetne połączenie!
Mocno sycąca i wartościowa pod względem odżywczym zupa z warzyw strączkowych. Zanim zacznę gotować lekkie ,wiosenne zupki muszę wykorzystać końcówki zapasów, które powoli powinny ustąpić miejsca świeżym produktom.
Ostatnio najbardziej cieszą mnie cukinie. Mam żółtą, która jeszcze nie plonuje, i zieloną, która z kolei dosłownie szaleje :) I dobrze, bo wszyscy bardzo je lubimy. Na szczęście jest mnóstwo sposobów na ich przygotowanie więc, jak dotąd, jeszcze się nam nie znudziła.
Zupa, która gości u nas w święta Bożego Narodzenia od lat. Tradycyjnie przygotowywana przez Babcię, jest pierwszą potrawą, którą spożywamy, gdy całą rodziną zasiadamy do wigilijnego stołu.
Pyszna letnia zupa z mlodej kalarepki i kalafiora, lekka i dietetyczna. Dwa skladniki, niewiele pracy, a efekt smakowy znakomity. Zupa krem z pierwszych letnich warzyw jest wyjatkowo aromatyczna.
Prosta i smaczna zupa krem. Takie lubię i w taki sposób najczęściej mogę przemycić warzywa za którymi nie przepadają dzieci. Jak to się mawia? "Co oczy nie widzą" O właśnie, to najlepszy sposób na tych co mówią, że nie lubią.
Zupa syci, ma cudowny zielony kolor, taki wręcz wiosenny - nie można się do niej nie uśmiechnąć. Smakuje wybornie, jest delikatna, łagodna, ale na taką właśnie miałam ochotę.
Ta zupa jest pyszna. Całkiem ostra dzięki dodaniu ostrej papryczki jalapenho i czosnku i pieprzu cayenne. Jeżeli nie lubicie ostrego radzę dodawać stopniowo. Bardzo sycąca.
Zmielone mięso, najlepiej wołowe, ale może być inne, połączyć z przesmażoną cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki. Kulki mięsne włożyć do zupy i gotować...