Zupa śródziemnomorska z warzyw strączkowych

Zupa śródziemnomorska z warzyw strączkowych

Zdjęcie - Zupa śródziemnomorska z warzyw strączkowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mocno sycąca i wartościowa pod względem odżywczym zupa z warzyw strączkowych. Zanim zacznę gotować lekkie ,wiosenne zupki muszę wykorzystać końcówki zapasów, które powoli powinny ustąpić miejsca świeżym produktom. Podstawą prawdziwej kuchni włoskiej jest jej prostota, jakość produktów i tradycja .
Ta zupa może być jednym z przykładów. Doskonała oryginalna mieszanka warzyw strączkowych, w której można znaleźć całe bogactwo różnych gatunków fasoli, grochu ,soczewicy , a nawet kaszy, czasem zbóż. Mieszanki takie znajdują się w sprzedaży, ale można je dowolnie skomponować. Nadaje się ona świetnie na zupy , pasty do chleba ,choć jedyną wadą /w-g mnie/ jest różny czas gotowania poszczególnych warzyw. Najlepszy efekt można uzyskać miksując ugotowane składniki otrzymując w ten sposób zupę -krem lub pyszną pastę do smarowania pieczywa/ zmniejszając odpowiednio ilość wody/. Zdjęcie - Zupa śródziemnomorska z warzyw strączkowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


składniki: /2,3 porcje/

  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała marchewka
  • kawałek selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g mieszanki warzyw strączkowych składającej się z:

fasola /biała, czerwona, adzuki, oczko, mungo, soczewica czerwona, zielona groch zielony i żółty połówki ,bób połówki oraz kasza jęczmienna/ mniej więcej w równych proporcjach/ Zdjęcie - Zupa śródziemnomorska z warzyw strączkowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży majeranek do dekoracji

Wykonanie: -Warzywa strączkowe należy namoczyć w zimnej wodzie najlepiej na całą noc. -Marchew i seler obrać i pokroić w drobniutką kostkę.
-Cebulę posiekać i poddusić na łyżce oliwy w garnku ,w którym będzie gotowała się zupa.
- Dodać czosnek, pokrojone warzywa, liść laurowy/pod koniec gotowania wyjąć/.
-Warzywa krótko podsmażyć, dodać namoczoną, odsączoną mieszankę, po czym zalać gorącą wodą w takiej ilości by przykrywała warzywa/ wodę należy uzupełnić w trakcie gotowania, aż do otrzymania żądanej gęstości zupy/.
- Gotować do miękkości fasoli/ ok.30-40/ min.
-W czasie gotowania niektóre warzywa , głównie soczewica, która gotuje się najszybciej, rozpadnie się, dzięki czemu dodatkowo , naturalnie zagęści zupę.
- Zupę należy od czasu do czasu mieszać aby zapobiec jej przypaleniu. -Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawami.
Zdjęcie - Zupa śródziemnomorska z warzyw strączkowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami -Jeśli ktoś lubi zupę można zmiksować w całości lub częściowo.
-Zupę udekorować świeżymi listkami majeranku, można posypać parmezanem/ wrzuciłam małe kawałki sera /.
Doskonale smakuje z grzanką lu świeżym pieczywem

Zdjęcie - Zupa śródziemnomorska z warzyw strączkowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów