Zupa z pieczonej papryki z serkiem mascarpone
Boże, jaka ta zupa była dobra :) Żebyście widzieli, jak wszystkim smakowała! :) Pieczona papryka, pomidory, bazylia i serek mascarpone dały razem smak, za jaki uwielbiam kuchnię włoską.
Przepis pochodzi z książki „Mamma Mia. Domowa kuchnia włoska”. Polecam! :)
ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI Z SERKIEM MASCARPONE
(na 4-5 porcji)
5 strąków czerwonej papryki
1-2 łyżki oliwy,
1 nieduża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 średniej wielkości dojrzałe pomidory,
4 szklanki bulionu warzywnego,
5 łyżek serka mascarpone,
garstka listków bazylii,
sól i pieprz
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Strąki papryki umyć, ułożyć na płaskiej blasze wyścielonej papierem do pieczenia i opiekać przez 20-30 minut, aż przypiecze się na nich skórka. Przełożyć paprykę do miski, przykryć szczelnie folią i odstawić na 15 minut do przestygnięcia.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, a miąższ drobno pokroić.
W garnku rozgrzać oliwę i zrumienić na niej posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko przesmażyć. Dodać pomidory i bulion. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut.
W tym czasie paprykę obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na kawałki. Dodać go do zupy wraz z sokiem, który dały papryki. Wrzucić mascarpone i część listków bazylii. Całość zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem każdą porcję posypać odłożonymi listkami bazylii i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Przepis pochodzi z książki „Mamma Mia. Domowa kuchnia włoska”. Polecam! :)
ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI Z SERKIEM MASCARPONE
(na 4-5 porcji)
5 strąków czerwonej papryki
1-2 łyżki oliwy,
1 nieduża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 średniej wielkości dojrzałe pomidory,
4 szklanki bulionu warzywnego,
5 łyżek serka mascarpone,
garstka listków bazylii,
sól i pieprz
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Strąki papryki umyć, ułożyć na płaskiej blasze wyścielonej papierem do pieczenia i opiekać przez 20-30 minut, aż przypiecze się na nich skórka. Przełożyć paprykę do miski, przykryć szczelnie folią i odstawić na 15 minut do przestygnięcia.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, a miąższ drobno pokroić.
W garnku rozgrzać oliwę i zrumienić na niej posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko przesmażyć. Dodać pomidory i bulion. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut.
W tym czasie paprykę obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na kawałki. Dodać go do zupy wraz z sokiem, który dały papryki. Wrzucić mascarpone i część listków bazylii. Całość zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem każdą porcję posypać odłożonymi listkami bazylii i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.