Zupa krem z kalafiora i kalarepy
Pyszna letnia zupa z mlodej kalarepki i kalafiora,lekka i dietetyczna.Dwa skladniki,niewiele pracy,a efekt smakowy znakomity.Zupa krem z pierwszych letnich warzyw jest wyjatkowo aromatyczna.Kremowa konsystencje zupy przelamuja chrupiace grzanki,a smak podkreslaja listki cytrynowej miety.Prosto,smacznie i szybko.
Skladniki na 4 porcje:
1-2 kalarepki
1/2 kalafiora
1 zabek czosnku
1 cebula
0,75-1 l bulionu warzywnego
2 kromki pieczywa
2 galazki miety
sol,bialy pieprz
2 lyzki masla ghee
Wykonanie:
- cebule i czosnek obrac,pokroic i zeszklic w garnku,w ktorym bedziemy gotowac zupe
- obrac kalarepke i pokroic w dzua kostke
- obrac klafior z wierzchnich lisci i wyciac rozyczki z polowy kalafiora
- dorzucic do garnka kalarepke z rozyczkami kalafiora i podsmazyc razem przez kilka minut
- zalac warzywa bulionem warzywnym i gotowac 15-20 minut ,az warzywa beda miekkie
- miedzyczasie przygotowac grzanki.2 kromki pieczywa pokroic w kostke i przyrumienic na patelni
- miekkie warzywa zmiksowac na gladki krem.Dosmaczyc sola i pieprzem
- posiekac listki miety
- zupe rozlac na talerze.Podawac z grzankami i posiekana mieta