Gęsta zupa warzywna z czerwoną fasolą
To wariacja na temat zupy, jaką kilka dni temu przygotowałam w DDTVN i jednocześnie niezbity dowód na to, że kuchnia to doskonałe pole do eksperymentów. Wystarczy zamienić kilka składników, dodać nowe smaki, żeby otrzymać danie o kompletnie innym klimacie.
Ta zupa ma lekko meksykański klimat (za sprawą dodanej fasoli), można ją pikantnie przyprawić, a nawet wzbogacić kolejnymi dodatkami: ciecierzycą, papryką czy ostrym sosem tabasco.
Proponuję podać ją z czosnkowymi grzankami, choć już sama w sobie jest bardzo sycąca.
Gęsta zupa warzywna z czerwoną fasolą Składniki- marchew - 2 szt
- pietruszka - 1 szt
- seler naciowy - 2 łodygi
- por - 1 szt
- puszka siekanych pomidorów - 1 szt
- koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
- czosnek - 1 ząbek
- oliwa - 2 łyżki
- liść laurowy - 2 szt
- ziele angielskie - 3 ziarna
- kminek - 1/2 łyżeczki
- cukier - szczypta (lub łyżeczka melasy)
- sól , pieprz - do smaku
W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Marchew i pietruszkę pokrój w małą kostkę, seler w paseczki, drobno pokrój też pora. Wszystkie warzywa wrzuć na rozgrzaną oliwę, smaż kilka minut. Dorzuć lekko rozgnieciony ząbek czosnku oraz kminek, liść laurowy i ziele angielskie. Wymieszaj. Warzywa zalej 2 szklankami wody, gotuj aż staną się miękkie. Dodaj pomidory, przecier oraz fasolę.
Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj także chili. Do zupy możesz dodać także paprykę, ciecierzycę czy kukurydzę.