Gęsta zupa warzywna z czerwoną fasolą

Gęsta zupa warzywna z czerwoną fasolą

To wariacja na temat zupy, jaką kilka dni temu przygotowałam w DDTVN i jednocześnie niezbity dowód na to, że kuchnia to doskonałe pole do eksperymentów. Wystarczy zamienić kilka składników, dodać nowe smaki, żeby otrzymać danie o kompletnie innym klimacie.

Zdjęcie - Gęsta zupa warzywna z czerwoną fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ta zupa ma lekko meksykański klimat (za sprawą dodanej fasoli), można ją pikantnie przyprawić, a nawet wzbogacić kolejnymi dodatkami: ciecierzycą, papryką czy ostrym sosem tabasco.

Zdjęcie - Gęsta zupa warzywna z czerwoną fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proponuję podać ją z czosnkowymi grzankami, choć już sama w sobie jest bardzo sycąca.

Zdjęcie - Gęsta zupa warzywna z czerwoną fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gęsta zupa warzywna z czerwoną fasolą

Agata, 31 stycznia 2013

Zdjęcie - Gęsta zupa warzywna z czerwoną fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Marchew i pietruszkę pokrój w małą kostkę, seler w paseczki, drobno pokrój też pora. Wszystkie warzywa wrzuć na rozgrzaną oliwę, smaż kilka minut. Dorzuć lekko rozgnieciony ząbek czosnku oraz kminek, liść laurowy i ziele angielskie. Wymieszaj. Warzywa zalej 2 szklankami wody, gotuj aż staną się miękkie. Dodaj pomidory, przecier oraz fasolę.

Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj także chili. Do zupy możesz dodać także paprykę, ciecierzycę czy kukurydzę.

Kategorie przepisów