Prawdziwy chłodnik z botwinką
Odzyskałam kuchenkę - mam nową i mogę gotować znowu. Zrobiłam więc prawdziwy chłodnik - na botwince.
botwinka
łyżka soku z cytryny
ogórki gruntowe - tarte na tarce
rzodkiewka tarta na tarce
gotowane jajko
kefir i jogurt naturalny
sól i pieprz do smaku
szczypiorek i koperek
Botwinę i buraczki posiekałam drobno. Wrzuciłam do garnka, zalałam niewielka ilością wody, posoliłam i gotowałam do miękkości - około 15 minut. Dodałam łyżkę soku z cytryny i wymieszałam. Przestudziłam i dodałam do botwiny jogurt i kefir (może być też zsiadłe mleko) - wymieszałam. Dorzuciłam ogórki i rzodkiewki a także szczypiorek i koperek. Wymieszałam - dodałam do smaku soli i pieprzu. Przełożyłam do talerzy a na wierzchu położyłam ćwiartki jajka ugotowanego na twardo.
Jak dla mnie rewelacja.