Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany

Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany
Lubię zupy. I lubię kukurydzę. Ta zupa jest pyszna. Całkiem ostra dzięki dodaniu ostrej papryczki jalapenho i czosnku i pieprzu cayenne. Jeżeli nie lubicie ostrego radzę dodawać stopniowo. Bardzo sycąca. Mozna ją gotować z mrożonych ziaren kukurydzy, pewnie wyszłaby nie najgorsza z kukurydzą z puszki - ta wersja chyba najsłabsza. Ale świeża kukurydza ma zdecydowana przewagę. Kolby które wrzucamy do wywaru dają bardzo dużo smaku. Możemy odciąć ziarenka i w czasie szykowania pozostałych składników do zupy, już obgotowywać kolby w bulionie.

Przepis znalazłam tutaj

Zdjęcie - Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki
4 plastry wędzonego boczku, pokrojone na małe kawałki
1 średni cebula, drobno posiekana
1 średnia czerwona papryka, posiekana
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 mała papryczka jalapeno, posiekana, nasiona usunięte
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
ok 1/4 szklanki mąki - 1 łyżka
4 szklanki bulionu z kurczaka
ok 350 g czerwonych ziemniaków, obrane, umyte, pokrojone w małą kostkę
1 szklanka śmietany kremówki
ok 350 g ziaren kukurydzy
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1 liść laurowy

przygotowanie
Jeżeli używamy kukurydzy w kolbach, odciąć z kolb ziarenka, kolby zostawić. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć boczek, aż się zrumieni, wytopi i będzie chrupiący. Boczek odłożyć, tłuszcz zostawić, a na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę cebulę i paprykę czerwoną.
Podsmażyć aż będą miękkie i przezroczyste, około 4 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jalapeno i czosnek i smażyć, aż zacznie pachnieć, pachnące, około 1 minuty. Posypać mąką dobrze wymieszać aż wszystko będzie dobrze połączone. Podsmażać około 1 minuty, tak aby mąka lekko zbrązowiała. W garnku zagrzać bulion, dodać kolby. Przełożyć warzywa z patelni, dodać ziemniaki i gotować ok 10 minut do czasu aż ziemniaki staną się miękkie. Dodać śmietanę, kukurydzę, cayenne i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Usunąć kolby kukurydziane. Zupę wlać do miski i udekorować chrupiącym boczkiem.Smacznego!

Zdjęcie - Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów