Bogracz oryginalnie przygotowuje się w zawieszonym nad paleniskiem kociołku od którego potrawa bierze swoją nazwę ale przygotowany w pełnej cywilizacyjnych udogodnień kuchni przeciętnego Kowalskiego będzie równie pyszny.
O takiej porze najczęściej sięgamy po dania rozgrzewające które nie tyko sprawiają , że jest nam cieplej , ale też sycą na długie godziny.
Jednym z takich jest właśnie ta zupa – gęsta , lekko pikantna , sycąca.
Dodatek pulpecików sprawia , że śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad.
A może pomidorowo - czosnkowa? Pyszna, esencjonalna, bardzo aromatyczna. Przepis znalazłam na blogu Chilli Bite i prawie nic w nim nie zmieniłam, nie miałam jedynie cytryny, więc nie dodałam skórki cytrynowej. Lubię czosnek, ale jego ilość w tej zupie jest zatrważająca, więc pierwszy raz zrobiłam tę zupę z połowy porcji, ale już następnym razem zrobię jej o wiele więcej:)
Kapuśniak z kiszonej kapusty z boczkiem to jedna z moich zimowych zup. Mam na niego ochotę szczególnie dzień po dużym przejedzeniu. Jest pyszny od razu po przygotowaniu a następnego dnia jeszcze lepszy.
Czasem, nawet na niedzielę, przydaje się szybki przepis na obiad. Proponuję wypróbować wtedy ten na pyszną, nietypową zupę kokosową z papryką i fasolą czarne oczko (którą oczywiście można zastąpić inną odmianą czy jakąś ich mieszanką). Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a przy tym oryginalna w smaku - lekko kwaśna (choć można użyć tyle soku z cytryny albo limonki, ile się lubi, a nawet go pominąć), doprawiona aromatycznymi przyprawami i odrobinę pikantna
Dziś przygotowujemy pyszną zupę krem z brokułów z dodatkiem gorgonzoli. Robi się ją bardzo szybko, więc możecie przyjść nawet głodni z pracy (ze składnikami!) i w mig ją przygotować.
Upieczone warzywa wrzucamy do bulionu lub wrzątku z bulionetką, powinno być go tyle, żeby nie przykrywał warzyw, bo zupa będzie za rzadka. Gotujemy około 10 minut, następnie dodajemy łyżkę tahini, śmietanę i miksujemy...
Rosół jest bardzo prosty do sporządzenia, ale jest też bardzo pyszny; jego drobiowy smak jest podkreślony wołową ligawą, która ma delikatny i lekko słodkawy smak.
Jeśli lubicie zupy-kremy, to koniecznie musicie spróbować tego kremu z marchwi i pieczonej papryki. Jest lekko słodki, ale za to aromatyczny, korzenny. Ja lubię go jeszcze doprawić szczyptą pieprzu kajeńskiego. Ten krem z marchwi i pieczonej papryki nie tylko ma wyjątkowy smak to jeszcze pięknie się prezentuje na talerzu :-)
Moja kochana Babcia jest mistrzynią w robieniu postnej zupy rybnej na święta Bożego Narodzenia – robi treściwy bulion rybny i go zabiela. Ja skusiłam się na zrobienie innej wersji zupy rybnej – na bazie pomidorów. Wyszło przepysznie!
Zupa, którą najczęściej zamawiam jadając na mieście. Syta i rozgrzewająca. Koniecznie z dużą ilością ciągnącego sera i chrupiącymi grzankami. I taka też pojawia się w wersji domowej. Niezawodna i niezmiennie znakomita - o charakterystycznym, lekko słodkawym posmaku.