Zupa pomidorowa z ryżem i soczewicą
Ostatnio coraz częściej sięgam po zupy. Dzisiaj mam do zaproponowania zupę z ryżem i soczewicą. Wszystko czego tu potrzeba to dwa główne składniki, trochę bulionu i pomidory. Zupa jest lekka, zdrowa i bardzo smaczna. Bardzo zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Składniki:
- puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- oliwa + łyżka masła
- szklanka czerwonej soczewicy
- pół szklanki ryżu
- 3 l bulionu
- sól, pieprz
W garnku rozgrzać oliwę z masłem. Wrzucić pokrojoną cebule, posiekany czosnek oraz starta marchewkę. Chwilę przesmażyć. Dodać pomidory i dusić ok 10 min. Wlać bulion. Dodać płukaną soczewicę oraz ryż. Gotować wszystko ok. 20 min, aż ryż i soczewica będą miękkie. Przyprawić do smaku sola, pieprzem oraz bazylią.
Smacznego:)