Zupa pomidorowa z ryżem i soczewicą

Zupa pomidorowa z ryżem i soczewicą

Ostatnio coraz częściej sięgam po zupy. Dzisiaj mam do zaproponowania zupę z ryżem i soczewicą. Wszystko czego tu potrzeba to dwa główne składniki, trochę bulionu  i pomidory. Zupa jest lekka, zdrowa i bardzo smaczna. Bardzo zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Zdjęcie - Zupa pomidorowa z ryżem i soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • oliwa + łyżka masła
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • pół szklanki ryżu
  • 3 l bulionu
  • sól, pieprz

W garnku rozgrzać oliwę z masłem.  Wrzucić pokrojoną cebule, posiekany czosnek oraz starta marchewkę. Chwilę przesmażyć. Dodać pomidory i dusić ok 10 min. Wlać bulion. Dodać płukaną soczewicę oraz ryż. Gotować wszystko ok. 20 min, aż ryż i soczewica będą miękkie. Przyprawić do smaku sola, pieprzem oraz bazylią.

Smacznego:)

Kategorie przepisów