Zupa ziemniaczano-brokułowa z prażonymi ziarnami słonecznika.
Bardzo pożywna, gęsta i smaczna zupa, w której dominuje smak brokułów. Prażone ziarna słonecznika stanowią pyszny, chrupiący dodatek, a kleks jogurtu sprawia, że całość wydaje się bardziej świeża i lekka.
Są takie dni, że nawet słowa nie kleją się w składne zdania. Wtedy chyba tylko siedzenie w fotelu wychodzi mi dobrze.
Zamknęłam oczy i przyłożyłam ucho do blatu starego, dębowego stołu… Nie mam pojęcia, co chciałam usłyszeć…
Po chwili jednak wstałam zrzucając przy tym na podłogę ulubiony, zielony koc, podreptałam do kuchni i ugotowałam równie zieloną zupę.
Bo z zupą zawsze wszystko wydaje się łatwiejsze.
A ta zupa jest wyjątkowo prosta i jednocześnie smaczna. Dla każdego, bo całkiem duży garnek jej wyszedł.
Składniki:
kcal:920 B:30 W:100 T:43 (porcja około 120kcal)
- 500g brokułu
- 350g ziemniaków
- 120g pora (jasna część)
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki ziaren słonecznika
- 1-1,5l bulionu warzywnego (lub wody z dodatkiem domowego koncentratu)
- jogurt naturalny do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie krok po kroku:
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę. Pora posiekałam
- W głębokim garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej lekko ziemniaki i por. Nie rumieniłam.
- Całość podlałam bulionem i gotowałam przez około 10 minut.
- Brokuła podzieliłam na różyczki i dodałam do gotującej się zupy. Doprawiłam tymiankiem i pozostawiłam na ogniu przez kolejne 5-7 minut.
- Gdy warzywa zmiękły, zmiksowałam je blenderem na krem. Doprowadziłam ponownie do wrzenia i doprawiłam do smaku. Zestawiłam z ognia.
- Na suchej patelni uprażyłam ziarna słonecznika.
- Gotową zupę podałam z kleksem jogurtu naturalnego, posypaną ziarnami słonecznika.
Smacznego!