Zupa kokosowa z fasolą czarne oczko
Czasem, nawet na niedzielę, przydaje się szybki przepis na obiad. Proponuję wypróbować wtedy ten na pyszną, nietypową zupę kokosową z papryką i fasolą czarne oczko (którą oczywiście można zastąpić inną odmianą czy jakąś ich mieszanką). Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a przy tym oryginalna w smaku - lekko kwaśna (choć można użyć tyle soku z cytryny albo limonki, ile się lubi, a nawet go pominąć), doprawiona aromatycznymi przyprawami i odrobinę pikantna. Dobra na rozgrzanie, a jednocześnie bardzo świeża w smaku. Ugotowałam ją całkiem niedawno, ale już myślę, żeby to powtórzyć. Wam z pewnością też przypadnie do gustu.
Zupa kokosowa z fasolą czarne oczko
- 1/2 łyżki oleju
- 2 dymki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 pomidor
- 1/2 ekologicznej warzywnej kostki rosołowej
- 400g odsączonej fasoli czarne oczko ze słoika
- 1 puszka mleka kokosowego
- sok z 1/2 cytryny (można trochę mniej)
- sól, pieprz
1) Rozgrzać olej w garnku z grubym dnem.
2) Wrzucić posiekane białe części dymek, pokrojoną w kostkę paprykę
i posiekaną papryczkę chili oraz czosnek i smażyć przez kilka minut, mieszając.
3) Dodać kolendrę, tymianek, curry i ziele angielskie i smażyć przez kolejną minutę.
4) Wrzucić pokrojonego w kostkę pomidora i gotować przez 2 minuty.
5) Dodać kostkę rosołową, fasolę oraz mleko kokosowe.
6) Gotować przez 10 minut, po czym wyłączyć ogień, wmieszać większość
posiekanych zielonych części dymek i sok z cytryny i ewentualnie doprawić.
7) Przelać do misek i posypać resztą posiekanej dymki.
Przepis na zupę, który trochę zmieniłam, pochodzi stąd.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 490 kcal