Kapuśniak
Kapuśniak
Kapuśniak z kiszonej kapusty z boczkiem to jedna z moich zimowych zup. Mam na niego ochotę szczególnie dzień po dużym przejedzeniu. Jest pyszny od razu po przygotowaniu a następnego dnia jeszcze lepszy. Spróbujcie.
Składniki potrzebne do przygotowania kapuśniaku:
- 2 wędzone kości od schabu,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- kawałek pora,
- 30 dag kapusty kiszonej,
- 3 -4 duże ziemniaki,
- 15 dag boczku,
- 1 cebula,
- płaska łyżeczka kminku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania kapuśniaku:
Obieram włoszczyznę, płuczę kostki wędzone wkładam to wszystko do garnka, zalewam wodą i solę (około 1/2 płaskiej łyżki) i gotuję na małym ogniu przez około 1 godzinę i wyjmuje kości i włoszczyznę z wywaru.
Obieram ziemniaki, kroję w kostkę wrzucam do wywaru.
Kapustę kiszoną kroję, żeby nitki nie były bardzo długie i gdy ziemniaki są już miękkie dorzucam do garnka.
Boczek kroję w kostkę, siekam cebulę.
Na rozgrzanej patelni podsmażam boczek, gdy się już zarumieni dorzucam cebulę i smażę przez chwilę do zeszklenia i dodaje do kapuśniaku.
Doprawiam zupę kminkiem, pieprzem i ewentualnie solą, gotuję przez około 10 minut aby smaki się połączyły i wykładam na talerze.
Kapuśniak gotowy.
SMACZNEGO :)