Włoska zupa rybna
Tweet
Być może wstyd się przyznać, ale zupę rybną jadłam po raz pierwszy całkiem niedawno i to w pracowniczym bufecie Zakochałam się w tym smaku! Postanowiłam przyrządzić ją we własnej kuchni i jestem bardzo zadowolona z efektu. Aromatyczna i bardzo pomidorowa, z dużą ilością warzyw i dużymi kawałkami ryby – pyszna! Polecam
Scroll down for recipe in English
Włoska zupa rybna
(4-6 porcji)
Składniki:
- 1/4 szklanki pokrojonego w kostkę boczku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę cebuli
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę zielonej lub czerwonej papryki
- 1/3 szklanki pokrojonej w kostkę selera naciowego
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- duża szczypta płatków chilli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- 120 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 1/4 szklanki białego wina
- 4 szklanki bulionu rybnego lub ewentualnie drobiowego
- 800 g (2 puszki x 400 g) krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- 500 g świeżego dorsza lub halibuta pokrojonego w ok. 2 cm kawałki (można też dodać inne ulubione ryby)
- starty parmezan do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W większym garnku, najlepiej z grubym dnem rozgrzej olej i wrzuć boczek. Smaż na średnim ogniu do ładnego zarumienienia.
- Włóż paprykę, cebulę i selera, po czym podsmażaj 3-5 minut, do zeszklenia cebuli. Dodaj czosnek i podsmażaj całość kolejną minutę.
- Następnie wsyp chilli, tymianek, oregano, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażaj przez kolejne 2 minuty, po czym wlej wino i gotuj intensywnie, aż zmniejszy swoją objętość o połowę.
- Wlej bulion, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj zupę przez 20 minut lub do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie.
- Ponownie dopraw zupę jeżeli to konieczne i dodaj rybę. Delikatnie całość wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż ryba będzie ładnie ścięta. Posyp parmezanem i podawaj!
English version
Italian fish soup
(4-6 servings)
Ingredients:
- 1/4 cup of pancetta, finely diced
- 3 tablespoons canola oil
- 1 cup diced onion
- 1 cup diced green bell pepper
- 1/3 cup diced celery stalks
- 2 cloves minced garlic
- big pinch red pepper flakes
- 1 teaspoon dried thyme
- 2 teaspoons dry oregano
- 1 tablespoon fresh flat leaf parsley, minced
- 120 g peeled and diced potatoes
- 1/4 cup white wine
- 4 cups fish or chicken stock
- 800 g (2×400 g can) crushed tomato
- 2 tablespoons tomato paste
- salt and pepper to taste
- 500 g fresh cod or halibut cut into 2 cm chunks (or other white meat fish)
- grated Parmesan cheese (optional)
Preparation:
- Place pancetta and oil in a medium to large heavy bottomed pot. Cook over medium high heat until the pork is rendered and slightly brown.
- Add onions, peppers and celery and sauté three to five minutes or until onion is translucent. Add garlic and sauté one more minute.
- Add red pepper, thyme, oregano, parsley and diced potatoes. Sauté for 2 minutes. Next, add wine and cook until the wine has reduced by half.
- Add fish or chicken stock, canned tomatoes, tomato paste, salt and pepper and stir. Reduce to medium and cook about 20 minutes or until potatoes are tender.
- Taste and adjust seasoning then add the fish. Gently stir and cook over medium heat for about two to three minutes or until fish is cooked through.
Drukuj chilli, dorsz, halibut, kuchnia włoska, obiad, papryka, parmezan, pomidory, przystawka, ryby, seler naciowy, ser, zioła, zupa