Krem brokułowy z gorgonzolą
Już emocje po walentynkowych uniesieniach opadły, więc wracamy do codzienności. Dziś przygotowujemy pyszną zupę krem z brokułów z dodatkiem gorgonzoli. Robi się ją bardzo szybko, więc możecie przyjść nawet głodni z pracy (ze składnikami!) i w mig ją przygotować.
Krem brokułowy z gorgonzolą składniki:- 1 l bulionu warzywnego z dodatkiem łodygi brokuła
- 1 brokuł
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mascarpone
- 80g gorgonzoli
- papryka słodka
- sól i pieprz
- dodatki: pestki dyni / groszek ptysiowy
Cebulę i czosnek kroję w kostkę. Brokuła myję i odcinam różyczki.
Bulion robię z włoszczyzny i łodygi brokuła.
Masło rozpuszczam w rondelku, wrzucam cebulę i czosnek. Duszę pod przykryciem ok. 5 minut.
Do gotującego bulionu wrzucam różyczki brokuła oraz cebulę z czosnkiem.
Gotuję bez przykrycia do miękkości brokuła, uważam aby nie zagotować, bo brokuł straci kolor.
Zdejmuję zupę z ognia, chwilę ostudzam, blenduję na krem. Dodaję mascarpone, gorgonzolę w kawałkach (lub 3 łyżki sera topionego gorgonzola), przyprawiam solą, pieprzem i papryką.
Proponuję podać z pestkami dyni lub groszkiem ptysiowym, kleksem śmietanki i świeżo zmielonym pieprzem.