Zupa krem z selera i gruszki
Gdybym miała wziąć udział w konkursie kulinarnym dotyczącym zup, na pewno przygotowałabym ten pyszny krem selerowy z lekkim akcentem gruszki. Zupa jest niesamowicie delikatna i aksamitna w smaku. Doskonale nadaje się na przystawkę. Bardzo polecam, na pewno nie będziecie żałować. Podałam ją z grzankami, idealnie do niej pasują.
Składniki:
- 1 seler
- 3 dojrzałe gruszki
- 1 marchewka
- 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 cebula
- tymianek
- sól, pieprz
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać pokrojonego w kostkę selera, startą marchewkę i tymianek i chwilę dusić. Zalać bulionem i gotować ok. 30 min. Dodać obrane gruszki i gotować jeszcze ok. 5 min. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować. Podawać z grzankami.
Smacznego:)