Zupa gulaszowa z pulpecikami
- SKŁADNIKI:
- - marchew - 2 szt
- - pietruszka - 1 szt
- - cebula - 1 szt
- - por -1 szt
- - papryka czerwona - 1 szt
- - bulion - 1,5 l
- - liśc laurowy - 2 szt
- - ziele angielskie - 3 szt
- - słodka papryka - 2 łyżeczki
- - chilli - szczypta
- - sól - 1 łyżeczka
- - pieprz - 1 szczypta
- - olej - 4 łyżki
- - koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
- - majeranek - 1 szczypta
- - śmietana 18% - 2 łyżki
- - mielona wołowina - 300 g
- - jajko - 1 szt
- - bułka tarta - 2 łyżki
- - mąka do obtoczenia - 2 łyżki
Nie lubię zimy!
Z utęsknieniem wyglądam promyczków słońca , kwitnących drzew i zielonej trawy …
W zimie najchętniej opatuliła bym się ciepłym kocem i nie wystawiała nosa za drzwi!
Ale trzeba!
O takiej porze najczęściej sięgamy po dania rozgrzewające które nie tyko sprawiają , że jest nam cieplej , ale też sycą na długie godziny.
Jednym z takich jest właśnie ta zupa – gęsta , lekko pikantna , sycąca.
Dodatek pulpecików sprawia , że śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
ZUPA:
Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy.
Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Zalewamy gorącym bulionem.
Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku.
Gotujemy ok. 15 – 20 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Zagęszczamy 2 łyżkami śmietany.
PULPECIKI:
Mielone mięso mieszamy z jajkiem , bułką tartą , solą i pieprzem ( możemy dodac cebulkę ).
Formujemy niewielkie pulpeciki, obtaczamy w mące.
Wrzucamy na wrzącą , delikatnie osoloną wodę.
Gotujemy ok. 15 minut.
Tak ugotowane wrzucamy do przygotowanej wcześniej zupy.
Podajemy bardzo gorące!