Zupa gulaszowa z pulpecikami

Zupa gulaszowa z pulpecikami
  • SKŁADNIKI:
  • - marchew - 2 szt
  • - pietruszka - 1 szt
  • - cebula - 1 szt
  • - por -1 szt
  • - papryka czerwona - 1 szt
  • - bulion - 1,5 l
  • - liśc laurowy - 2 szt
  • - ziele angielskie - 3 szt
  • - słodka papryka - 2 łyżeczki
  • - chilli - szczypta
  • - sól - 1 łyżeczka
  • - pieprz - 1 szczypta
  • - olej - 4 łyżki
  • - koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
  • - majeranek - 1 szczypta
  • - śmietana 18% - 2 łyżki
  • - mielona wołowina - 300 g
  • - jajko - 1 szt
  • - bułka tarta - 2 łyżki
  • - mąka do obtoczenia - 2 łyżki

Nie lubię zimy!

Z utęsknieniem wyglądam promyczków słońca , kwitnących drzew i zielonej trawy …

W zimie najchętniej opatuliła bym się ciepłym kocem i nie wystawiała nosa za drzwi!

Ale trzeba!

O takiej porze najczęściej sięgamy po dania rozgrzewające  które nie tyko sprawiają , że jest nam cieplej , ale też sycą na długie godziny.

Jednym z takich jest właśnie ta zupa – gęsta , lekko pikantna , sycąca.

Dodatek pulpecików sprawia , że śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad.

Zdjęcie - Zupa gulaszowa z pulpecikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ZUPA:

Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy.

Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

Zalewamy gorącym bulionem.

Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku.

Gotujemy ok. 15 – 20 minut.

Dodajemy koncentrat pomidorowy.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Zagęszczamy 2 łyżkami śmietany.

PULPECIKI:

Mielone mięso mieszamy z jajkiem , bułką tartą , solą i pieprzem ( możemy dodac cebulkę ).

Formujemy niewielkie pulpeciki, obtaczamy w mące.

Wrzucamy na wrzącą , delikatnie osoloną wodę.

Gotujemy ok. 15 minut.

Tak ugotowane wrzucamy do przygotowanej wcześniej zupy.

Podajemy bardzo gorące!

Zdjęcie - Zupa gulaszowa z pulpecikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów