Danie, które znikło w 30 sekund- chętnie wylizałabym patelnię z resztek smaku :) Chociaż... myślałam że indyk w tym wydaniu będzie OSTRZEJSZY. Źródło: Lazy in the Kitchen + moje dietowe modyfikacje ;)
Wiedziałam, że jest to indyjski napój na bazie jogurtu. Wiedziałam, że najpopularniejszy odmiana u nas to ta z mango, która jak dotąd nie zachęciła mnie do jej przygotowania. Nie wiedziałam jednak, że lassi można zrobić na wiele innych sposobów.
Delikatne pure ananasowe połączone z kokosową bitą śmietanką to prawdziwe "niebo w gębie". Deser jest leciutki jak mgiełka, delikatny i przepyszny. W wersji dla dzieci należy pominąć alkohol.
Z tym, że ja skusiłam się na tą pieczoną wersję. Być może dlatego, że nigdy nie jadłam pieczonych klopsików, pulpetów czy kotletów z mięsa mielonego. Zawsze było smażone. Miła odmiana.
Ostatnio zaciekawiła nas Gruzja. Oraz gruzińska kuchnia. Czytamy, oglądamy, tęsknimy do kraju, który obiecujemy kiedyś odwiedzić. W ramach przygotowań przyrządziliśmy potrawę o pięknej nazwie chaczapuri adżaruli.
Indyk przygotowany w ten sposób przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Nie spodziewałam się tak delikatnego mięsa, kremowego sosu i niesamowitego aromatu. Dla mnie – rewelacja!
Jak coś mi przypadnie do gustu to chcę natychmiast tego spróbować. Tak właśnie było z przepisem z ulotki supermarketu na to unikalne danie. Kurczak po marokańsku to super przepis dla wszystkich zapracowanych, którzy poszukują ciekawych smaków. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut plus czas na marynowanie i pieczenie i naprawdę warto spróbować.
Gdy raz spróbuje się tej zupy, chętnie jadłoby się ją częściej i częściej. Przynajmniej ja tak mam;D Trzeba przyznać, że chili, pomidory, mleko kokosowe, masło orzechowe i szpinak to świetne połączenie!
Dzisiejszy przepis jest moim autorskim pomysłem. Nie mam pojęcia czy coś podobnego jada się w Tajlandii, ale nie przeszkodziło mi to w komponowaniu własnego dania. Znajdziecie tu cztery smaki przeplatające się w (według mnie) idealnej harmonii. Kwaśna limonka, słony sos sojowy, ostra chilli i słodkie pomidorki koktajlowe to coś co bardzo polubiliśmy.