Eskalopki z indyka
Indyk przygotowany w ten sposób przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Nie spodziewałam się tak delikatnego mięsa, kremowego sosu i niesamowitego aromatu. Dla mnie – rewelacja!
Składniki
- pierś indyka - 8 cienkich sznycli z piersi
- mąka krupczatka - 1/2 szklanki
- sól, pieprz - najlepiej biały pieprz, do smaku
- masło - 2 łyżki
- olej - 1 łyżka
- sos beszamelowy
- mleko - 1/2 l
- masło - 1 łyżka
- mąka pszenna - 1 łyżka
- śmietanka kremówka - 2 łyżki
- gałka muszkatołowa - do smaku
- dodatki do sosu
- skórka z pomarańczy - z 1 pomarańczy
- sok z pomarańczy - z 1 pomarańczy
- cukier brązowy - 1 łyżeczka
- wódka - 1 łyżka
- tymianek - 1 gałązka
Sposób przygotowania
Wymieszać mąkę krupczatkę z solą i pieprzem- obtoczyć eskalopki . Smażyć na średnim ogniu z obu stron na maśle z olejem przez 4-5 minut. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.Na patelnię wrzucić skórkę z pomarańczy i cukier brązowy -leciutko przesmażyć . Wlać sok z pomarańczy , tymianek ,alkohol i zagotować.Przyrządzić sos beszamelowy : roztopić masło, dodać mąkę , dodać mleko- mieszając zagotować. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową . Do sosu wlać sos z patelni i śmietankę. Wymieszać , zalać nim eskalopki. Zapiekać ok. 10 min w gorącym piekarniku.