Indyk i ananas

Indyk i ananas

Bardzo prosty obiad, którego przygotowanie zajmuje mniej więcej tyle czasu co ugotowanie ryżu.

Zdjęcie - Indyk i ananas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Indyk i ananas

1 kg piersi indyka (może być kurczak, obojętnie)

1 świeży ananas

1 por

3 różnokolorowe papryki

spory kawałek imbiru

1 świeża chilli

sól, młotkowany pieprz

5 łyżek mąki kukurydzianej

70 ml sosu sojowego typu Kikkoman

1 łyżka miodu

Mięso kroję na kawałki, posypuję solą, pieprzem, obtaczam w 3 łyżkach mąki kukurydzianej i smażę w szerokim rondlu, by je przyrumienić, odkładam do miski.

Papryki kroję w paski, pora w talarki, obrany imbir w plasterki, ananasa w kostkę, chilli siekam i tak rozdrobnione składniki podsmażam, a następnie przekładam do mięsa.

Mieszam sos sojowy z 2 łyżkami mąki kukurydzianej, szklanką wody i 1 łyżką miodu. Wlewam do rondla, redukuję, wrzucam warzywa i mięso, przykrywam i chwilę duszę.

Podaję z ryżem albo np. z kaszą gryczaną.

Kategorie przepisów