Indyk i ananas
Bardzo prosty obiad, którego przygotowanie zajmuje mniej więcej tyle czasu co ugotowanie ryżu.
Indyk i ananas
1 kg piersi indyka (może być kurczak, obojętnie)
1 świeży ananas
1 por
3 różnokolorowe papryki
spory kawałek imbiru
1 świeża chilli
sól, młotkowany pieprz
5 łyżek mąki kukurydzianej
70 ml sosu sojowego typu Kikkoman
1 łyżka miodu
Mięso kroję na kawałki, posypuję solą, pieprzem, obtaczam w 3 łyżkach mąki kukurydzianej i smażę w szerokim rondlu, by je przyrumienić, odkładam do miski.
Papryki kroję w paski, pora w talarki, obrany imbir w plasterki, ananasa w kostkę, chilli siekam i tak rozdrobnione składniki podsmażam, a następnie przekładam do mięsa.
Mieszam sos sojowy z 2 łyżkami mąki kukurydzianej, szklanką wody i 1 łyżką miodu. Wlewam do rondla, redukuję, wrzucam warzywa i mięso, przykrywam i chwilę duszę.
Podaję z ryżem albo np. z kaszą gryczaną.