Deser o smaku pinacolady
Ostatnio, z powodu spowolnionego metabolizmu, rzadko robię desery ale kiedy wyobraziłam sobie ten smak pinacolady, nie umiałam się powtrzymać. Delikatne pure ananasowe połączone z kokosową bitą śmietanką to prawdziwe "niebo w gębie". Deser jest leciutki jak mgiełka, delikatny i przepyszny. W wersji dla dzieci należy pominąć alkohol.
Przepis własny
Składniki:
- pół świeżego ananasa (ew. z puszki)
- 3-4 łyżki malibu
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 ml śmietanki kremówki +3 łyżki cukru pudru
- 10 dag wiórków kokosowych namoczonych w rumie lub likierze kokosowym
Kawałki ananasa rozdrobnić blenderem, dodać malibu i dosłodzić do smaku. Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, kiedy jest już gotowa wymieszać z odsączonymi wiórkami kokosowymi, namoczonymi na noc w malibu lub innym alkoholu. Na dnie pucharków ukladać niewielką ilość pure ananasowego, następnie sporą ilość bitej śmietany. Wstawić do lodówki na godzinę.
Smacznego:)