Fasolada to tradycyjna grecka bieda-zupa, sycąca, treściwa i tania. Jest to zasadniczo wegetariańska wersja dobrze znanego w Polsce dania o nazwie fasolka po bretońsku. Prosta w przygotowaniu, świetnie smakuje z dodatkiem świeżej bagietki
Ta zupa to absolutny hit w moim domu. Jak ją przygotowuję od razu robię podwójną ilość. Jest niesamowicie aromatyczna, a ponadto ma wspaniałą teksturę. Sprawdza się zarówno na ciepło, jak również jako chłodnik podawany podczas letniego grill party.
Błyskawiczna i niezwykle prosta w przygotowaniu zupa-krem z zielonego groszku i marchewki. Tę zupę można wzbogacić różnymi dodatkami... jednak najlepiej smakuje ze zrumienionymi na masełku kosteczkami pieczywa :)
Pierwszy raz spróbowałam kremu z marchewki tuż przed zabiegiem kolana w szpitalnym bistro. Zupa posmakowała mi tak bardzo, że obiecałam sobie za wszelką cenę powtórzyć ja w domu.
Cebulę posiekać i zeszklić. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w małą kostkę dynię. Dusić ok. 5 min. zalać gorącą wodą do poziomu dyni, przyprawić solą, pieprzem i kolendrą...
Na jesienne dni nie ma nic lepszego jak gorąca zupa. Ponieważ sezon grzybowy wpełni proponuję pyszną tradycyjną zupę z kurek na pożywnym rosole z kury.
Przepyszna i niezwykle aromatyczna zupa, która rozgrzeje nawet największego zmarzlucha :) Pieczona papryka nadaje tej potrawie wyjątkowego smaku, a chorizo – nieco ostrości. Zupa nie tylko rozgrzewa, ale i poprawia nastrój dzięki swojemu intensywnemu kolorowi.
Zupa dyniowa. Podobnie jak pomidorowa ma wiele odsłon. Lubię wersję z dodatkiem kuminu, marchewki i selera naciowego z odrobiną oliwy. Można zrobić ją z mlekiem kokosowym, na sposób tajski, dodając takie przyprawy, które dodaje się do tajskiego rosołu. Dziś w prostej wersji pieczoną papryką i imbirem
Zupa wyszła bardzo smaczna, wyrazista i pikantna dzięki chorizo, z delikatną nutą czerwonego pesto. Według mnie, są duże szanse, że posmakuje nawet tym osobom, które nie przepadają za zupą dyniową i uważają to warzywo za zbyt mdłe ;)
Jedna z niewielu zup, które smakowały mi w dzieciństwie i smakują do tej pory ;) Zabielany barszcz z ziemniakami kojarzy mi się ze szkolną stołówką, z piątkowym obiadem w domu lub u babci. Czasami z jajkiem na twardo, ale zdecydowanie wolę wersję z samymi ziemniakami. Czasami z „farfoclami”, czyli kawałkami warzyw, ale opcja bez nich jest dla mnie nr 1.
Zupa jest po prostu przepyszna :) To najsmaczniejsza grochówka, jaką miałam okazję do tej pory jeść. Ma wyrazisty smak i aksamitną konsystencję. Smakowała bardzo także mojemu M., który nie należy do szczególnych fanów zup-kremów (boczek działa cuda:P). Doskonale smakuje podawana z pieczywem. Gorąco polecam :)
O takiej porze najczęściej sięgamy po dania rozgrzewające które nie tyko sprawiają , że jest nam cieplej , ale też sycą na długie godziny.
Jednym z takich jest właśnie ta zupa – gęsta , lekko pikantna , sycąca.
Dodatek pulpecików sprawia , że śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad.
Dziś przygotowujemy pyszną zupę krem z brokułów z dodatkiem gorgonzoli. Robi się ją bardzo szybko, więc możecie przyjść nawet głodni z pracy (ze składnikami!) i w mig ją przygotować.
Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Lekko kwaśne pomidory złagodzone ciecierzycą, którą uwielbiam. Czosnek rozgrzewa, subtelna nuta rozmarynu nadaje zupie charakteru. Nam bardzo smakowała, z pewnością powtórzę ją jeszcze nie raz - na szybki obiad w tygodniu jest po prostu idealna!