Zupa-krem z zielonego groszku i marchewki
Błyskawiczna i niezwykle prosta w przygotowaniu zupa-krem z zielonego groszku i marchewki. Tę zupę można wzbogacić różnymi dodatkami... jednak najlepiej smakuje ze zrumienionymi na masełku kosteczkami pieczywa :)
Krem z zielonego groszku:
- 1 - 1,5 szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1/2 l rosołu lub wywaru z warzyw
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- sól, pieprz
Oczyszczony groszek i ziemniaki zalej rosołem i gotuj na średnim ogniu przez ok 20 min. Kiedy będzie już wystarczająco miękki, całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem, a następnie zdejmij z ognia i dodaj lekko ubitą śmietanę.
Krem z marchewki:
- 5-6 marchewek
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1/2 l rosołu lub wywaru z warzyw
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- sól, pieprz
Oczyszczone i obrane ziemniaki oraz marchewki pokrój w kostkę zalej rosołem i gotuj na średnim ogniu przez ok 20 min. Kiedy warzywa będą już miękkie, całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia dodaj lekko ubitą śmietanę.
Gorący krem od razu rozlej do miseczek. Najpierw nalej porcję kremu z zielonego groszku, a następnie wierzch polej kremem marchewkowym. Całość udekoruj grzankami z chleba lub bułki.