Zupa grzybowa z kurek na rosole
Na jesienne dni nie ma nic lepszego jak gorąca zupa. Ponieważ sezon grzybowy w
pełni proponuję pyszną tradycyjną zupę z kurek na pożywnym rosole z kury.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 90 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
na rosół:
- korpus z kury, łapki, skrzydełka i żołądek)
- 1 duży por
- 1 mały seler
- 3 spore marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- 3 gałązki natki pietruszki
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- sól
na zupę:
- 500 g umytych i osuszonych kurek
- 1 duża cebula lub 2 małe pokrojone w kosteczkę
- 400 ml śmietany
- 1 łyżka masła klarowanego
- kilka gałązek koperku
Sposób wykonania:
- do garnka wkładamy umyte części kury, wlewamy 1 litr zimnej wody, gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia
- podczas gotowania mięsa zacznie pojawiać się szum na powierzchni wody, należy go zbierać najlepiej łyżką cedzakową aż uzyskamy klarowny wywar
- cebulę obieramy z wierzchnich łupin, które mogą być brudne ale zostawiamy ostatnią brązową łupinkę
- teraz dodajemy umyte i obrane warzywa oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól
- gotujemy na bardzo małym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie
- z rosołu wyjmujemy części kury oraz warzywa, możemy też przelać go przez sito żeby pozbyć się liści, pieprzu i ziela angielskiego
- dokładnie oczyszczone i umyte kurki podsmażamy na maśle, dodajemy posiekaną cebulę
- kiedy cebula się ładnie zeszkli wlewamy śmietanę, zagotowujemy a następnie hartujemy rosołem
- całość łączymy z pozostałym gorącym rosołem
- podajemy z koperkiem
Inne propozycje:
Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych borowików
Zupa grzybowa z brukselką i ryżem