Zupa z pieczonej papryki z chorizo
Przepyszna i niezwykle aromatyczna zupa, która rozgrzeje nawet największego zmarzlucha :) Pieczona papryka nadaje tej potrawie wyjątkowego smaku, a chorizo – nieco ostrości. Zupa nie tylko rozgrzewa, ale i poprawia nastrój dzięki swojemu intensywnemu kolorowi. I nawet największa szaruga już niestraszna...
ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI I CHORIZO
(4 porcje)
3 upieczone, duże papryki*,
1 nieduża, świeża czerwona papryka,
1 puszka pomidorów,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego,
170g kiełbasy chorizo,
150g sera feta,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
sól i pieprz,
1 łyżka oleju
Cebulę drobno posiekać. Kiełbasę chorizo pokroić w plasterki. Świeżą paprykę – w niedużą kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić chorizo i świeżą paprykę. Smażyć, aż chorizo zacznie się rumienić. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Na tę samą patelnię wrzucić cebulę i lekko ją podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze krótką chwilę.
Do gotującego się bulionu dodać cebulę z czosnkiem, pomidory z puszki i pieczoną paprykę. Gotować 10 minut, po czym zdjąć z ognia i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Zupę rozlać do miseczek, do każdej porcji nałożyć chorizo z papryką oraz trochę pokrojonej w kostkę fety. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
* Papryki piec w 200 stopniach, aż skórka zacznie robić się czarna. Następnie umieścić gorące papryki w misce, szczelnie przykryć folią i odstawić. Gdy wystygną, obrać ze skórki i oczyścić z nasion.
(inspirowane przepisem z magazynu „To jest pyszne” z moimi zmianami)