Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami

Jedna z niewielu zup, które smakowały mi w dzieciństwie i smakują do tej pory ;) Zabielany barszcz z ziemniakami kojarzy mi się ze szkolną stołówką, z piątkowym obiadem w domu lub u babci. Czasami z jajkiem na twardo, ale zdecydowanie wolę wersję z samymi ziemniakami. Czasami z „farfoclami”, czyli kawałkami warzyw, ale opcja bez nich jest dla mnie nr 1.
Kiedy mój M. spróbował barszczu, początkowo był zaskoczony jego lekko słodkawym, łagodnym smakiem, niemniej i jemu smakowało ;)
Podaję przepis mniej więcej taki, jaki znam z rodzinnego domu. Z użyciem suszonych buraków, co pozwala oszczędzić czas i ręce ;)

Zdjęcie - Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BARSZCZ ZABIELANY Z ZIEMNIAKAMI
(4 porcje)
1 paczka suszonych buraków albo 1 kg świeżych,
100ml koncentratu barszczu,
2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
kawałek pora,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
sól, pieprz, cukier
ewentualnie odrobina soku z cytryny,
3-4 łyżki śmietany 12 lub 18%,
koperek lub natka pietruszki

Marchewki, pietruszkę i seler obrać i pokroić na 2-3 kawałki. W garnku zagotować 2 litry wody. Wrzucić warzywa, wsypać suszone buraki (świeże wcześniej trzeba obrać i też pokroić). Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu ok. 45-60 minut.
W tym czasie obrać ziemniaki i ugotować je w osolonej wodzie.
Barszcz zaprawić koncentratem. Doprawić solą i pieprzem i cukrem do smaku, ewentualnie zakwasić niewielką ilością soku z cytryny. Następnie przecedzić barszcz, oddzielając warzywa.
Śmietanę rozmieszać w kubku z niewielką ilością barszczu, wlać do zupy i wymieszać.
Ziemniaki wyłożyć na talerz i zalać barszczem. Posypać koperkiem lub natką.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy