Zupa z pieczonej czerwonej papryki

Zupa z pieczonej czerwonej papryki

Zdjęcie - Zupa z pieczonej czerwonej papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ta zupa to absolutny hit w moim domu. Jak ją przygotowuję od razu robię podwójną ilość. Jest niesamowicie aromatyczna, a ponadto ma wspaniałą teksturę. Sprawdza się zarówno na ciepło, jak również jako chłodnik podawany podczas letniego grill party.

Poniższy przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.

 

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego ze Smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 2 średnie cebule żółte, obrane, pokrojone w kostkę
  • szczypta cukru
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 duże ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę
  • 1500 ml bulionu z kurczaka
  • sól morska, do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki masła
  • szczypta wędzonej papryki

Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Zupa z pieczonej czerwonej papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1. Rozgrzej piekarnik do 260°C/funkcja grill/.

2. Przekrój papryki, wyjmij nasiona.

3. Połóż papryki na blasze do pieczenia i posmaruj lekko olejem Kujawskim ze Smakiem.

4. Piecz przez 5 do 10minut, aż sczernieją.

5. Wyjmij papryki z piekarnika i włóż do szklanej miski, przykryj folią spożywczą.

6. Zostaw je na 5minut.

7. Następnie wyjmij i delikatnie zdejmij przypieczoną skórkę.

8. Grubo posiekaj paprykę.

9. Rozgrzej olej Kujawski ze Smakiem w dużym garnku, podsmaż cebulę ze szczyptą cukru. Smaż, aż cebula się zeszkli.

10. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.

11. Wlej bulion z kurczaka.

12. Dodaj ziemniaki i pieczoną paprykę.

13. Gotuj 2-3minut. Zagotuj i zmniejsz ogień.

14. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 do 20minut.

15. Lekko przestudź zupę.

16. Za pomocą blendera, zmiksuj zupę na purée.

17. Raz jeszcze zagotuj zupę. Dodaj masło, sól i pieprz.

18. Podawaj zupę posypaną wędzoną papryką.Zupa smakuje wyśmienicie podana z grzankami. Pokrój bagietkę na małe kawałki. Polej olejem Kujawskim ze smakiem z czosnkiem. Grilluj w piekarniku przez 5minut.Zdjęcie - Zupa z pieczonej czerwonej papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji: x 6 Czas przygotowania: 70min

Kategorie przepisów