Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Kiedyś na samą nazwę barszcz ukraiński odkręcałam się w drugą stronę, dzisiaj bardzo lubię. Nie przepadam jedynie za ziemniakami, w każdej zupie, więc często je pomijam ale to tylko takie moje dziwactwo. Barszcz ukraiński według tego przepisu bardzo mi posmakował.

Zdjęcie - Barszcz ukraiński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 2  ziemniaki
  • 1  cebula
  • 2 -marchewki
  • 2 buraki
  • ¼ kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka  ziela angielskiego
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1½ l  wywaru jarzynowego
  • 1 szklanka śmietany
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w zgrabną kostkę. W wersji wegetariańskiej wrzucić do wywaru jarzynowego, w wersji mięsnej do rosołu. Podgotować przez kilka minut. Marchew i obrane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju na patelni, do momentu, aż stanie się szklista. Dorzucić marchew oraz buraczki i podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i podlać szklanką wywaru jarzynowego, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem 5-7 minut. Kapustę drobno posiekać, dorzucić do ziemniaków i gotować 3-4 minuty. Zawartość patelni przełożyć do garnka z kapustą i ziemniakami, i pod przykryciem gotować jeszcze przez chwilkę. Na samym końcu zaprawić łyżką masła i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów